in

“Za nas veoma važno što prisustvujemo sednici Generalne skupštine UN u NJujorku” (FOTO)

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić danas u zgradi Ujedinjenih nacija učestvuje na početku debate svetskih lidera na Generalnoj skupštini UN.

Foto: Novosti

Vučić će se obratiti se na debati svetskih lidera u sredu oko 18 časova po lokalnom vremenu, što je po našem vremenu oko ponoći.

Predsednik je po dolasku razgovarao sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, šefom diplomatije Grčke Nikosom Dendijasom, premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, premijerom Albanije Edijem Ramom, norveškim premijerom Jonasom Gar Stjoreom, šefom diplomatije Maroka Naserom Buritom i šeficom diplomatije Esvatinija Tuli Dladla.

Predsednik je u razgovoru sa Kovačevskim istakao da je za Srbiju od izuzetnog značaja što je predstavljena u NJujorku, ne samo zbog toga što se svet nalazi u prelomnim trenucima moderne istorije, već i zbog toga što odavno na Skupštini UN nije bilo ovoliko šefova država i predstavnika zemalja članica.

Aleksandar Vučić i Dimitar Kovačevski/Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je imao srdačan susret i sa Pedrom Sančezom, premijerom Španije. NJih dvojica su brzo razmenili mišljenja o najvažnijim pitanjima ovog zasedanja, a predsednik Srbije se posebno zahvalio španskom premijeru na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Aleksandar Vučić i Pedro Sančez/Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik je nakratko razgovarao i sa premijeron Norveške Jonasom Gar Stjoreom o aktuelnim svetskim temama i tačkama zasedanja.

– Zahvalio sam na podršci definisanju buduće energetske strategije Srbije i očekujem skori bilateralni susret – piše na instagram profilu predsednika Vučića.

Aleksandar Vučić i Jonas Gar Stjore/Foto: Instagram/budućnostSrbije

Vučić će govoriti kao 13. govornik popodnevne sesije, a pre njega govoriće predstavnik Konga i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji će se obratiti putem video-veze.

Podsetimo, u NJujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić i Nikos Dendijas/Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Naser Burita/Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Edi Rama/Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Tuli Dladla/Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Generalna debata traje do 26. septembra.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste “Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije