in

(UŽIVO) VUČIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU: BDP Srbije porastao za čak 50 odsto od 2012. godine!

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić gostuje od 9 časova ujutru u jutarnjem programu televizije Pink.

Foto: Printskrin

Vučić će govoriti o najvažnijim političkim, ekonomskim i društvenim temama.

Večeras u 17 časova će početi sednica Predsedništva Srpske napredne stranke, i Vučić je istakao da će biti govora o planovima SNS, programima i promenama u okviru stranke.

Predsednik je potom rekao da je jedna od najvažnijih stvari za našu zemlju napredak Srbije u infrastrukturnim projektima.

– Mi ove godine očekujemo da ćemo dostići visinu u apsolutnim brojkama BDP od 50 milijardi. Za samo 9 godina to je 50 odsto uvećanje BDP. A imali smo katastrofalnu 2014. zbog poplava, i 2020. zbog korone – kazao je predsednik.

On je istakao da je ponosan na dogovor sa EU, i da će u naredna dva dana pokazati odgovor Ursule Fon der Lajen.

– Radićemo mnogo infrastrukturnih projekata. Pruga Beograd-Niš, zatim Moravski koridor koji napreduje sjajno, deonica Kuzmin-Rača. Uskoro završavamo papire za Beograd-Zrenjanin, što je izuzetno važno za sve nas. Posebno sam ponosan na činjenicu što će ljudi videti velike radove na putu Gornji Milanovac-Kladovo – rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da je izuzetno ponosan na prugu Beograd-Novi Sad, koja će skratiti put na pola sata.

Foto: Printskrin

– Ponosan sam i na to što penzioneri imaju najveća primanja u istoriji Srbije. Ali moramo da im posvetimo dodatnu pažnju, i zato će sutra početi isplata. Čak 5.000.050 već ima osiguranu pomoć, kada uračunamo one koji ne moraju da se prijavljuju za nju – istakao je Vučić.

Predsednik je potom reagovao na izjavu Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta, koji je rekao da nije trebalo da bude povećanja plata.

– Fiskalni savet je uvek tu da nas tera da štedimo. Oni kažu ne povećavajte plate i penzije, uvek je dobro kada se troši manje. Međutim, gospodin Petrović je rekao da će nam javni dug porasti na 60 odsto. Kada sam postao predsednik Vlade, stopa javnog duga je bila 77 ili 78 odsto. Uspeli smo teškim merama da spustimo na 52 odsto. Ali hajde da vidimo gde su najveće i najrazvijenije zemlje sveta. Nemačka ima stopu javnog duga od 84 odsto, Grčka 220 odsto, Španija 120 odsto. Crna Gora ima 105 odsto – kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da Hrvatska i Slovenija imaju iznad 80 odsto, i veruje da će Srbija uspeti da drži javni dug ispod 60 odsto do kraja godine.

– Ne postoji nijedna zemlja u Evropi kojoj je manjom brzinom rastao javni dug tokom pandemije od nas. Malo je zemalja koje su davale ovakvu podršku privredi i stanovništvu. To smo uspeli zato što dobro vodimo javne finansije, i zato što se trudimo da imamo dobar rast. Naš rast prema podacima Svetske banke iznosi 5 odsto. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije