in

Učinićemo sve da sačuvamo mir

Učinićemo sve da sačuvamo mir

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je noć na severu Kosmeta protekla mirno, ali u atmosferi napetosti.

Foto: Tanjug

Priština je htela da izazove sukobe, da se obračuna sa srpskim narodom, koji samo brani svoje pravo na opstanak, rekao je Petković. Poručuje da Srbi žele mir i stabilnost, ali da im je “dozlogrdilo da trpe teror Aljbina Kurtija”.

Petar Petković kaže da je Aljbin Kurti jednostranim odlukama krenuo da zapali bure baruta na severu Kosova i Metohije i na celom Zapadnom Balkanu.

Ističe da je u bazu Belvedere, koja je tik uz sever KiM,  Priština dovela stotine oklopnih vozila i do zuba naoružanih pripadnika ROSU.

– Cilj je bio da upadnu na sever KiM i da se obračunaju sa srpskim narodom koji brani slobodu kretanja i svoje pravo na opstanak na Kosovu i Metohiji – rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da na sve načine pokušavaju da sačuvaju mir i stabilnost, jer je to jedini način da se ide napred, otvaraju radna mesta, povećavaju plate i penzije.

– Ako je predsednik Vučić preko 50 puta izgovorio reč mir, kako njegovo obraćanje, ili moje ili bilo koga od nas iz Beograda može biti protumačeno kao provokacija – upitao je Petković.

Najavio je odlučnu diplomatsku borbu.

– Poslednja 24 časa smo gotovo prevrnuli nebo i zemlju da bismo došli do svih sagovornika koji mogu da izvrše pritisak, kako bismo sačuvali mir i stabilnost – rekao je Petković.

Istakao je da je taj rad urodio plodom su Kvinta i SAD izvršili pritisak na Kurtija, ali i da treba naredni period da se iskoristi da se u Briselu dođe do kompromisnog rešenja. Mi smo to hteli i pre mesec dana, uvek insistiramo na dijalogu, poručio je Petković.

Dodao je, međutim, da je i nakon ponoći Priština nastavila da izdaje ulazno-izlazni dokument.

– Razgovaramo sa Srbima na KiM, učinićemo sve što je do nas da očuvmo mir i stabilnost, ali dozlogrdilo je našem narodu, niko više ne može da trpi svakodnevno teror Aljbina Kurtija – rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije