in

to jedna velika partija šaha

to jedna velika partija šaha

VUČIĆU zaista trebati jedna ogromna snaga, ogromna politička mudrost da iz ove situacije izađemo na pravi način – rekao je zamenik glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, Milan Babović, komentarišući najnovija dešavanja na KiM, nakon jednostrane odluke Prištine da ukine srpska lična dokumenta i registarske oznake.

Foto: Printskrin

Komentarišući razvoj situacije na Kosovu, reakciju američkog ambasadora i pritisak koji je izvršen na Prištinu nakon sramne odluke Aljbina Kurtija, Babović je rekao:

– Nije to za njih hladan tuš, moram da „pokvarim žurku“. Pre šest dana su i Vljosa Osmani i Aljbin Kurti bili na sastanku kod državnog sekretara Blinkena, tako da je on imao i vremena i načina da im kaže da ne rade to što rade, ali oni su ovim jednostranim potezima praktično doveli ne samo Kosovo i Metohiju, nego i čitav region na rub nekog novog ratnog sukoba. Sinoć sam pratio sve to, zasmetala mi je jedna stvar, gde su mnogi analitičari ponavljali jednu stvar, da je Aljbin Kurti ludak, ekscentrik, koji ovim potezima hoće da digne sebi rejting, pošto je na minulim lokalnim izborima doživeo fijasko. Ja se uopšte ne bih složio sa tim, Aljbin Kurti je čovek koji u svom mandati potire sve principe demokratije i slobode na kojima počiva zapadni svet.

“Apsolutno nikakve reakcije iz EU nije bilo”

Babović potom ističe da je bitno šta će dalje uraditi Evropska unija, kao medijator ovog procesa i dijaloga između Beograda i Prištine.

– Videli smo da reakcija apsolutno nikakve nije bilo, pokvarena gramofonska ploča zvana Peter Stano je na plaži. Evropska unija se ne oglašava, iako je predsednik pohvalio angažovanost Borelja. U svakom slučaju, Kurti konstantno od kako je došao na vlast krši osnovne principe na kojima počivaju zapadne demokratije. Krši princip slobodnog protoka robe i kapitala, setite se da je hapsio plazma keks, da je uvodio takse, carine – nekažnjeno. Setite se da je zabranio Srbima pravo glasa, da Srbi nisu imali pravo da glasaju na Kosovu i Metohiji. Sad krši slobodu kretanja ovim besmislenim ulaznim izlaznim deklaracijama, jednostranim ukidanjem KM tablica. To je jedan očigledno brutalan nastup koji mu se toleriše. A ono čega se pribojavam, naravno da je svima nama od vitalnog značaja da se sve završi za pregovaračkim stolom, gde mi idemo da pregovaramo? Idemo li da pregovaramo sa Lajčakom koga je Kurti pre 20 dana ofirao da je zapravo njega obavestio o svemu ovome što se dešavalo prethodne noći. Lajčak se pravio lud kada je došao u Beograd iz Prištine, medijator Evropske unije je to prećutao na sastancima sa našim zvaničnicima. I onda smo dobili ovo što smo dobili sinoć. Tako da je to jedna velika partija šaha.

Foto: Printskrin

“Kurtiju je sever kost u grlu”

Babović ističe da će Vučiću „zaista trebati jedna ogromna snaga, ogromna politička mudrost da iz ove situacije izađemo na pravi način“.

– Tim pre što ja apsolutno ne verujem da će se za mesec dana bilo šta promeniti, ovo je samo odlaganje muke koju proživljavaju Srbi godinama unazad. Samo se nadam da će biti ostavljen prostor za kakav – takav dogovor. Imate situaciju da Kurti želi da fizički, politički zaokruži državnost Kosova, a da mu je sever Kosova kost u grlu.

Komentarišući izjavu predsednika Vučića da Zapadu ne odgovara eskalacija tenzija na Balkanu, zamenik glavnog i odgovornog urednika Novosti kaže:

– Svakako Zapad je zaokupiran borbom protiv Putina, to je njihova psihoza koja traje od 24. februara. Možda Zapadu ne odgovara, ali možda Kurti, u sasluženje pojedinih centara moći sa Zapada, hoće da se umetne u taja narativ koji je nametnut u celoj Evropi, gde bi on taj čitav odijum prema Ruskoj Federaciji mogao da iskoristi, da se isprovocira sukob, gde bi svaka reakcija Beograda koja bi neizostavno bila prisutna, bila prikazana kao reakcija “malog Putina prema nekom malom Zelenskom”. Dobro se on uklopio u sveprisutni narativ. To mu odgovara. On ne rizikuje ništa, mi rizikujemo mnogo. To ne znači jedan ekstremni Gandijevski pristup, gde bismo mi mrtvi ladni gledali neku novu Oluju, Bljesak. Žao mi je našeg naroda, svako malo slušaju sirene, Rosu upada na sever sa dugim cevima, gazeći brutalno sve sporazume. Kao što znamo oni nemaju pravo da dođu na sever bez odobrenja Kfora. Žalosno je da je Kfor uspostavio vezu sa našim Generalštabom bukvalno u pet do dvanaest, iako je Kfor zadužen za odražavanje mira dole. Brine me i to njihovo saopštenje, oni su naveli u tom svom obraćanju da je Kfor dužan da obezbedi slobodu kretanja. Kao što znamo Srbi su na barikadama dole. E sad to je jedna enigma, da li se to odnosi na uklanjanje barikada ili na ovo što radi Kurti, zauzimanjem administarivnih prelaza. Te tenzije će splasnuti, ali samo na kratko. Kurtiju je sever trn u oku.

Babović je podsetio na spot koji je nedavno snimila Kurtijeva partija.

– U spotu je sever naše južne pokrajine predstavljen kao mala Kolumbija, gde su oni uvodili red oklopnim vozilima i dugim cevima. A to je samo paravan za akcije da on zaokruži svoj posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije