in

Prva dva dana rada Parlamenta najavila žustre rasprave

Prva dva dana rada Parlamenta najavila žustre rasprave

DA će novom predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću biti mnogo teže da održi red, prikladan ton i dostojanstvo parlamenta u odnosu na neki raniji sastav, videlo se već na početku njegovog mandata.

Foto: Arhiva Večernje Novosti

Kada je reč o naprednjacima, najglasniji je bio šef poslaničke grupe Milenko Jovanov, koji je ulazio u konstantne rasprave i repliciranja sa opozicijom, kao i Vladimir Đukanović, Marina Raguš… Ako se po prvim taktovima, “poslaničkog orkestra” procenjuje, Jovanov će najviše ulaziti u čarke sa šefom poslaničkog kluba Dveri Boškom Obradovićem, Miroslavom Aleksićem, Vladimirom Gajićem i Sinišom Kovačevićem iz Narodne stranke, Radomirom Lazovićem iz “Zeleno-levog kluba”, Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i Nebojšom Zelenovićem, iz “Moramo-Zajedno” koji su i bili najglasniji i najaktivniji u prvim satima parlamentarnog rada. Boje socijalista najviše je branio Đorđe Milićević.

Možda jedino u čemu su se svi poslanici saglasali, osim što su gotovo jednoglasno podržali svih sedam potpredsednika, jeste biografija Orlića. Ipak, da “političke neistomišljenike neće videti kao arhineprijatelje”, što su mu zamerili, već da je voljan da bude staložen i tolerantan na tom mestu, Orlić je najavio time što je i na kraju sednicu poništio sve izrečene opomene, kao znak dobre volje.

Novoizabrani potpredsednik Skupštine iz poslaničkog kluba “Evropski regioni” Usame Zukorlić izazvao je već na početku svog mandata revolt socijaliste Ivice Dačića rečima: “Ne dirajte nam Sandžak, već dođite da vas ugostimo”. Na to mu je Dačić uzvratio rečima: “Niko ne dira Sandžak, niko ne sme da dira Srbiju, niti staru Rašku”.

Tema nacionalnog jedinstva i zajedničke borbe za KiM najviše će pokretati Milica Đurđević Stamenkovski, šefica Zavetnika, koja je takođe, bila aktivna, Obradović, kao i tabor NADE, iz kog se čulo njihovo “Za kralja i otadžbinu”. Ipak, Obradović je svoj skupštinski manir primetno promenio, pa se tokom obraćanja njegove kolege naprednjaci zapazile “novog smirenog Obradovića”, baš kako je i on primetio “novog Orlića” u konsultacijama.

Jovanov sa koleginicama iz SNS, Foto N. Skenderija

Da li će se nastaviti praksa aplauza u skupštinskoj sali biće poznato na narednim zasedanjima. NJih su započeli poslanici Ujedinjenih koji su podržali govor Jankovića, dok su naprednjaci drugog dana uzvratili pljeskanjem na govore svojih predstavnika.

Iako su rasprava o Orliću, njegov izbor, kao i glasanje o potpredsednicima ušli u novi dan, jer se sednica završila posle ponoći, po svemu sudeći, tribunima sa tek položenom zakletvom to neće smetati. Energije, argumentacije im nije manjkalo, dok će novajlijama biti potrebno uhodavanje sa poslovnikom i pravilima repliciranja.

Milica Đurđević Stamenkovski, Foto Tanjug

VELIKA DRAMA MARINE I SINIŠE

SUDEĆI po raznovrsnosti parlamenta, i i nešto drugačija obraćanja biće prisutna na sednicama, što su nagovestili svojima govorima Marina Raguš (SNS) i Siniša Kovačević (Narodna stranka). Kovačević je obraćanje Raguševe o “Velikoj drami” i nadi da “ćemo naći zajednički imenitelj, nacionalni interes i da nemamo snage da se više delimo” ocenio kao “muziku za uši”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije