in

Predsednik Vučić se sutra obraća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratiće se na debati svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u sredu oko 18 časova po lokalnom vremenu, što je po našem vremenu oko ponoći.

Foto: Instagram

Vučić će govoriti kao 13. govornik popodnevne sesije, a pre njega govoriće predstavnik Konga i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji će se obratiti putem video-veze.

Podsetimo, u NJujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalna debata traje do 26. septembra.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste “Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove”.

Generalna debata svetskih lidera počinje po srpskom vremenu u 15 časova, odnosno u devet sati ujutru u SAD.

Debatu će tradicionalno otvoriti svojim obraćanjem predsednici Brazila i SAD.

Za razliku od prethodne godine kada je bio ograničen broj članova delegacija zbog kovid mera, ove godine to nije slučaj, tako da se očekuje da će u kompleksu UN na Ist riveru biti između 2.000 i 3.000 ljudi.

Foto: AP

Govori svetskih lidera po protokolu traju najviše 15 minuta.

Kako su saopštile UN, ovogodišnja tema “Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove” proizilazi iz priznanja da se svet nalazi u kritičnom trenutku u istoriji UN zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju kovida 19, rat u Ukrajini, humanitarne izazove bez presedana, prekretnicu u klimatskim promenama, kao i sve veću zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji.

Stoga je neophodno pronaći i fokusirati se na zajednička rešenja za ove krize i izgraditi održiviji i otporniji svet za sve i za generacije koje dolaze, navele su UN.

Brojni sastanci 

Vučić će danas, posle otvaranja Generalne debate, imati sastanak sa predsednikom Gvatemale Aleksandrom Eduardom Đamatei Faljom, zatim sastanak sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, a onda će prisustvovati neformalnom ručku za lidere Zapadnog Balkana koju priređuje šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Vučić će imati sastanak i sa predsednicom Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) Betsi Kori, a kasnije i sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

Predsednik će se sastati i sa kongresmenom Erikom Svolvelom i imati još neke sastanke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije