in

Predsednik Vučić postavio slike iz Amerike (FOTO)

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je objavio stori na kome je prikazana slika koju je zabeležio u NJujorku, a na kojoj se vidi srpska zastava i devojčica u našoj narodnoj nošnji, a koja je predsednika dočekala sa pogačom i soli.

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

VUČIĆEV MARATON U NJUJORKU: Predsednik Srbije na Ist Riveru sa 30 svetskih zvaničnika

Podsetimo, predsednik Vučić nalazi se u NJujorku gde će se povodom 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sastati sa više od 30 zvaničnika država širom sveta i šefovima ključnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija.

Vučić je ranije najavio da će u NJujorku snažno stati u odbranu međunarodnog prava, na koje se u slučaju Ukrajine zapadne sile zdušno pozivaju, a pogazile su ga kada je reč o Kosovu. On će se sutra obratiti Generalnoj skupštini, gde će govoriti o principijelnim pozicijama Srbije i braniti državne i nacionalne interese.

Potvrđeni broj sastanaka impresivan je i po broju i po značaju sagovornika, pa će tako Vučić, između ostalih, razgovarati sa predsednicima Irana, Somalije, Gvatemale, Kostarike, liderima Nigera, Gabona, Mozambika, Nikaragve, austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, kraljem Esvatinija Msvatijem Trećim…

Posebno su značajni susreti sa najvišim zvaničnicima vašingtonske administracije i značajnim brojem uticajnih kongresmena. Vučić bi tako trebalo da se sastane sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kao i sa DŽejkom Salivenom, savetnikom američkog predsednika DŽozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost. Na agendi su i razgovori sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, kongresmenima iz redova i demokrata i republikanaca, među kojima je i Erik Svolvel. Dogovoreni su susreti i sa Ričardom Grenelom, bivšim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, i DŽaredom Kušnerom, savetnikom i zetom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Planirani su susreti i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom, kao i sa liderima Evropske unije – šefom diplomatije Žozepom Boreljom i evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. Vučić bi trebalo da se sastane i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Još nije utanačeno da li će prisustvovati i prijemu koji za svetske lidere organizuje predsednik SAD zbog redosleda govora u UN. Takođe, čeka se potvrda termina i za sastanak sa kineskim šefom diplomatije Vang Jiem. Vučić će imati i važne sastanke sa liderima Svetskog jevrejskog kongresa i predstavnicima Jevrejske organizacije za restituciju.

U delegaciji Srbije na GS UN su i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović poručio je juče da ako se pogleda desetak godina unazad, nikada nije bilo veće interesovanje za susrete sa predsednikom Srbije i članovima naše delegacije.

REGION I EKONOMIJA U FOKUSU

ZASEDANJE Generalne skupštine UN u NJujorku biće još jedna prilika da lideri Zapadnog Balkana “pretresu” sva otvorena pitanja koja opterećuju region. Planirano je da se predsednik Vučić sastane sa zvaničnicima zemalja u regionu koji budu doputovali na zasedanje GS UN, a poseban sastanak trebalo bi da bude organizovan i u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije.

Pored političkih razgovora, Vučić će imati i važne sastanke na kojima će tema biti ekonomija. Sastaće se sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom, DŽaredom Koenom, direktorom IT kompanije “DŽigsou”, direktorom “Behtela”…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije