in

Predsednik Vučić ne napušta nijedan delić srpskog naroda, bez obzira na to gde on živeo

Predsednik Vučić ne napušta nijedan delić srpskog naroda, bez obzira na to gde on živeo

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u jutarnjem programu televizije Prva govorio je o sinoćnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Foto: Z.Jovanović

– Izborili smo se za vreme u kome moramo pokušati da nađemo rešenje koje neće izvesti Srbe na ulice. U narednih mesec dana od Šiptara ne očekujem ništa, da su se oni nešto pitali, oni bi već to pokušali da završe. Ovih mesec dana se mora iskoristiti za dogovor i sada diplomatija treba da radi. Srbija deli sudbinu srpskog naroda na prostoru KiM, jer kad imate predsednika kao što je Vučić, ne napuštate nijedan delić srpskog naroda, bez obzira na to gde on živeo, a posebno tamo gde im je najteže – izjavio je Vulin.

Srbima sa KiM je poručio da ne treba da veruju Prištini i da treba da veruju svojoj Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, predsedniku svih Srba.

– Nikada vas nije slagao, u najtežim trenucima bio je tu, i posle Briselskog sporazuma kada je trebalo objašnjavati, kada je bilo najteže, on je bio tu. I kad god i gde god je bilo teško i niko nije smeo da dođe, oni koji su trebali da budu na KiM nisu bili, a predsednik Vučić je bio. Tako je i sad, tako je bilo i sinoć. Oni vrlo dobro znaju da su mogli da ga čuju te noći, da je razgovarao sa svim njihovim liderima, da je bio u toku i da deli njihovu sudbinu – poručio je ministar Vulin.

Istakao je da on od Prištine ne očekuje ništa, ali da očekuje od EU koja je potpisala Briselski sporazum da već jednom formira ZSO.

– To ste potpisali i da nam to niste ponudili, mi nikada ne bismo potpisali nikakav Briselski sporazum. Očekujem od SAD, koje su pokazale da imaju ogroman uticaj na KiM, da nastave da ga koriste za dobro, ja sam im zahvalan i da nastave da koriste uticaj da urazume Kurtija da dođemo do rešenja. Suštinski, nije ovo pitanje Prištine i Beograda, ovo je pitanje Beograda i EU i zemalja koje imaju uticaj na KiM. Nadam se da ćemo ovih mesec dana provesti u razgovorima koji će dovesti do mira na prostoru KiM – istakao je ministar Vulin.

– Kurti je političar vrlo malih dometa, on je večito uplašen i on je čovek koji radi nešto misleći da će se dodvoriti svom biračkom telu, da bi neko glasao za njega. On misli da je mržnja prema Srbima nešto što će ga sačuvati na vlasti i zato je svaki njegov potez nepredvidiv, odnosno ne možete racionalno da ga objasnite. Šta je problem, u svim briselskim dokumentima jasno stoji da moramo da se dogovorimo oko ovih tema, te teme nisu dogovorene, dogovorene su do pola. Borko Stefanović je potpisao jedan sporazum o ličnim dokumentima, ali taj sporazum se ne odnosi na Srbe koji žive na KiM. Neka ga doslovno sprovedu, nema tumačenja, vrlo se jasno kaže na koga se odnosi, a na koga se ne odnosi. Isto važi i za tablice, za tablice još nije ni potpisan sporazum, znači, još morate da pregovarate i da vodite računa o onome što je suština briselskog dijaloga – statusna neutralnost, znači ne može RKS, RKS znači Republika Kosovo, to znači država, a oni nisu država, oni su teritorija pod privremenom upravom UN u skladu sa Rezolucijom 1244 –  izjavio je ministar Vulin.

– Od te kukavice, i tog malog političara ne možete da očekujete ništa racionalno, ništa dobro ni za Srbe ni za Šiptare. Ja nisam siguran da Šiptari u Južnoj Mitrovici imaju neodoljivu potrebu da izginu na nekom mostu. Kao što vidite, nisu se nešto ni okupljali, nemaju nikakvu želju da učestvuju u tome. Niko nema glava i dece za bacanje. Srbija insistira na miru – istakao je srpski ministar policije i naglasio da je predsednik Vučić, posebno za one koji ga poznaju, juče bio staložen, miran, tih, a da je, kad je takav, uslovno rečeno najodlučniji, najopasniji. – Mislim da je to i svet shvatio da se Srbija ne povlači, da će Srbija učiniti skoro sve za mir, ali će učiniti baš sve za slobodu i bezbednost Srba na KiM.

Na pitanje da li je Kurti prilikom posete SAD dobio zeleno svetlo za svoje postupke, ministar je rekao da je negde dobio zeleno svetlo, ili on misli da ga je dobio.

– Ne bi on to sam uradio. Kroz istoriju Šiptari su uvek bili pomoćne trupe, nikada nisu vodili bitke, oni nijedno selo u svojoj istoriji nisu zauzeli, oni su pomagali ili Otomanskom carstvu, ili Austrougarskom carstvu, pa Trećem rajhu, pa NATO-u, ali nikada samostalno nisu ništa radili. Nemojte misliti da je Kurti samostalniji od bilo koga drugog, nije samostalniji ni od Tačija ni od Haradinaja, on je baš to što jeste. Očigledno je dobio zeleno svetlo, a onda je dobio i crveno svetlo – rekao je ministar Vulin.

– Zahvalan sam na intervenciji svake sile, svake države koja donosi ili bar doprinosi stabilizaciji na prostoru KiM. Dole žive Srbi i meni je najjači interes da oni žive dobro, da žive u miru i naravno da čitava Srbija i region budu u miru, ali ljudi kao Kurti mir ne razumeju, oni se u miru ne snalaze, on u miru izgubi izbore. On mora da ima nekakav sukob i on to neprekidno traži – istakao je ministar Vulin.

Dodao je da je sinoć svako bio u svom štabu, da se predsednik Vučić viđao tokom čitave noći sa direktorom BIA, sa njim ispred MUP-a i generalom Mojsilovićem. „Svi koji su mogli nešto da doprinesu, svako je radio svoj posao. Predsednik Vučić nas je neprekidno koordinirao, održavao vezu sa svakim od nas i sa Srbima na KiM, ali i vršio snažan diplomatski pritisak na sve faktore koji su mogli da doprinesu.”

– Desilo se to da su Šiptari odložili primenu ovih mera, izborili smo se za vreme u kome moramo pokušati da nađemo rešenje koje neće izvesti Srbe na ulice. U narednih mesec dana od Šiptara ne očekujem ništa, da su se oni nešto pitali oni bi već to pokušali da završe, ne bi naravno uspeli u tome jer videli ste odlučnost Srba sa severa KiM koji nisu ustuknuli ni pred oklopnim vozilima, a spremali su im i vodene topove i vozila za razbijanje barikada, spremili su im i specijalce do zuba naoružane, a oni goloruki, sve su radili ali Srbi nisu hteli da se pomere i ne bi se pomerili. Zahvalan sam im što vode računa o svojoj Srbiji – istakao je ministar Vulin.

Na pitanje da li očekuje adekvatnu reakciju međunarodne zajednice, ministar Vulin je rekao da je delom već došlo do njihove adekvatne reakcije.

– Da budemo pošteni, oni su to što Šiptari zovu državom i stvorili, i nije sad lako predstavnicima NATO zemalja koje su nas bombardovale zbog sirotih Šiptara koje smo navodno proterivali i ubijali, a bilo ih je na Kosovu manje pre nego sad, kako sada da oni objasne sebi i svom biračkom telu da je to što su uradili sa bombardovanjem Srbije najobičniji zločin, a da investiranje u Prištinu nije investiranje u državu nego u teritoriju koju kontrolišu narko-gospodari. Dakle, uvek će oni stati na stranu Prištine, ali postoje stvari u kojima jednostavno ne možete, snaga, ne argumenata nego situacije koja može da eskalira je takva da se zaustavite i onda svom štićeniku, u ovom slučaju Aljbinu Kurtiju, kažete – stani i pokušaj da se dogovoriš – rekao je ministar Vulin.

BONUS VIDEO – MILE VULETIĆ U SUZAMA NA JARINJU: Ovo nas je ojačalo, Srbi su na svome

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije