in

Predsednik Srbije na televiziji NJuzmaks o Kosovu, ekonomiji, ratu u Ukrajini (VIDEO)

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u NJujorku gde učestvuje u radu 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, danas gostuje u emisiji “Probudi se, Ameriko” na američkoj televiziji NJuzmaks.

Foto: Jutjub/Newsmax TV

U emisiji je uz predsednika bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Vučić je podsetio gledaoce da je Srbija proslavila 140. godišnjicu odnosa sa SAD, i da su naše zemlje u oba svetska rata bile na pravoj strani istorije.

– Mislim da smo uspešno deeskalirali krizu na KiM, ali moraćemo da se potrudimo više kako bismo pronašli dugoročno rešenje. Nećemo da tražimo krivca, ali je kompromis mnogo bolji od oružja i bombi, što gledamo danas – rekao je predsednik.

On je istakao da je Srbija uvek imala odlične odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, i da se naša zemlja ne stavlja na bilo čiju stranu, ali da će uvek osuditi rat.

– Gledamo kako da diversifikujemo naše snabdevanje energentima. Gradimo interkonektore na granicama sa Bugarskom i sa Severnom Makedonijom. Vi ste tražili, gospodine Grenel, da shvatimo kako su ekonomske veze najvažnije u našem regionu. Rekonstrukciju infrastrukturne mreže. Mi vidimo da je trgovinska razmena Srbije i SAD danas veća nego ikada, čak 1.2 milijarde – rekao je predsednik.

Vučić je dodao da kompanija Rivian, američka kompanija koja proizvodi električna vozila, otvara centar za razvoj i istraživanja.

– Imali smo velikih problema sa litijumom u prošlosti, i ja sam napravio neke političke greške. Ali ja mislim da je dobra poslovna kriza razlog zašto Rivian dolazi u Srbiju. Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne ljude. Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3.3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju – kazao je on.

Predsednik je rekao da ne želi da govori kao politički analitičar, na pitanje da li Putin blefira pokretanjem mobilizacije.

– Mi se nadamo da će mir pobediti, i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Mnogo puta sam govorio sa Putinom, i ja ne verujem da on blefira. To je sve što mogu da kažem – rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije