in

Predsednik daje izjave za medije (VIDEO)

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz NJujorka, gde učestvuje u radu 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Foto printskrin Tanjug

Predsednik Vučić je govorio o sastanku sa DŽejkom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost DŽoa Bajdena, i rekao da to nije poslednji sastanak danas.

– Ovo je verovatno bio do sada jedan od najznačajnijih sastanaka, neki kažu da je on najvažniji čovek SAD. Dugo je trajao sastanak, pričali smo i o ekonomiji, političkim pitanjima, stremljenjima Srbije u regionu, Kosovu. Po pojedinim pitanjima se nije lako usaglasiti. Razgovor je bio otvoren i iskren, a kada je takav razgovor uvek mora doneti neku dobrobit – rekao je on.

Vučić kaže da je Saliven budućnost američke politike, i na takvom je mestu da on odlučuje o ključnim pitanjima u svetu.

– Sva pitanja smo pretresli. Ja sam govorio koji su stavovi Srbije, i dogovorili smo se da zajednički pojačamo ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD. Obojica smo zadovoljni što Rivian dolazi u Srbiju. Kada jedan DŽejk Saliven zna da Rivian dolazi u Srbiju, to nešto znači – kazao je predsednik.

On dodaje da je Saliven znao mnogo više o onoga što je predsednik izgovorio pred UN, i ističe da je to čovek velike inteligencije, i izuzetno informisan.

– A ja to retko kažem. Sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem sam razgovarao o poštovanju teritorijalnog integriteta. Sastanak je trajao nekih 20 minuta. Imaćemo sastanak i sa Gvinejom Bisau i Nigerom, predsednikom Kongoa možda. Večeras imamo i Svetski ekonomski forum, verujem da će tamo biti i Dmitro Kuleba, saudijski i mnogi drugi lideri – kaže Vučić.

Predsednik ističe da se tek sutra oko 13 ili 14 časova po američkom vremenu završavaju obaveze, i da potom sledi povratak u Beograd.

Vučić je rekao da je Salivena izvestio i o našem stavu prema saradnji sa Kinom, i njihovim investicijama u Železaru.

– Govorim ono što uvek govorim. I za govornicom UN nisam krio ništa. Imali smo dobar i srdačan razgovor ja i gospodin Vang Ji, imaćemo uvek. Mislim da je to važno da čuvamo našu poziciju i dobre odnose sa NR Kinom – kaže on.

Predsednik je istakao da ne znači mnogo to što je više ljudi videlo njegov govor od govora predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

– On je u središtu pažnje sada. Ne mislim da je on lično zbog toga srećan. Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji, zato što se neko mali drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli šefovi misija nekih od najvažnijih zemalja da mi čestitaju. Izašli su iz sale da me sačekaju, čestitaju, i kažu da ovo nisu čuli u poslednjih 10 godina – rekao je on.

Vučić ističe da je on strastveno i argumentovano branio našu poziciju, i svima smo pokazali da nismo šaka zobi koju može svako da pozoba.

– Oni sada svi znaju da smo mi pokazali taj narativ jedinstva u borbi za teritorijalni integritet. Jer smo podsetili na neke stvari kojih ne žele rado da se sećaju, kada je u pitanju poštovanje teritorijalnog integriteta i Povelje UN. Nije to pitanje snage, već sam narativ i priča teže prolazi ako neko postoji da ih podseti kako su poštovali Povelju UN nekoliko decenija ranije – ističe predsednik.

On je rekao da će upravo zato velike sile ići na to da što pre reše kosovski čvor.

– Ali imamo li izbora. Da izađem da pričam o ekologiji, pa ne mogu, kriza je na Kosovu. Nestašice hrane i energenata su tu. Ne mogu da pričam besmislice. Nije taj govor mač sa dve oštrice, već naša pozicija uopšte. Mi ne možemo da umilostivimo nikoga ćuteći. Tek tada bi se kao orlušine ustremili na nas. A sada vide da smo mali, ali spremni da se borimo – ističe Vučić.

Predsednik dodaje da su kontekst i njegove reči pažljivo birani, i da se to ne može osporiti.

– Ja sam iznosio činjenice. Neki su srećni zbog toga, neke od najvećih zemalja sveta. A neki i nisu srećni. A moje je da radim za građane Srbije. Da li su oni srećni ili nisu, šta to mene briga – ističe on.

Vučić je rekao da je ceo svet navikao na “Slava Ukraini”, a da je nekih sramota što je on završio govor sa “Živela Srbija”.

– Smejali su se neki politički protivnici, jer se oni podsmehuju svojoj zemlji, stide se toga što su iz Srbije. A ja se ne stidim. Ako Zelenski može da kaže “Slava Ukraini”, a što mene da bude sramota da kažem “Živela Srbija”. U Crnoj Gori govore “Nek je vječna”. Pa što mi ne možemo da kažemo “Živela Srbija”. Pa ja sam ponosan na to. Ajde odoh da radim – rekao je Vučić kroz smeh, ali su ga novinari zaustavili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije