in

Poslanici imaju pet sati za raspravu (VIDEO)

Poslanici imaju pet sati za raspravu (VIDEO)

KONSTITUTIVNA sednica Narodne skupštine Srbije biće nastavljena danas, izborom rukovodstva parlamenta, uslovi za održavanje sednice su se stekli i upravo je počela. Sednicom predsedava Vladeta Janković.

Foto: N. Skenderija

12.16 Poslanici imaju pet sati za raspravu o predloženom kandidatu. Šef poslaničke grupe SNS obrazložio je biografiju kandidata za predsednika Skupštine Vladimira Orlića. Nakon toga, za reč su se javili predstavnici opozicije, koji su zamerili što je koalicioni partner, misleći na SVM, bolje obrazložio kandidata nego stranka koja ga predlaže.

Šef poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović podeljeno je govorio o Orliću. S jedne strane, zamerio mu je dosadašnji netolerantni nastup u javnosti, dok je s druge strane, pohvalio njegovu biografiju.

10.25 Sednica je počela burno, nakon sto je Janković predstavio poslaničke grupe i šefove, započele su čarke između šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova i Zorana Lutovca i DS.

 -Gospodine Lutovce, nemojte da dobacujete, posle ćete da bežite. Juče ste postavili presedan i mi se ponašamo u skladu s tim, aplaudiraćemo – nakon čega je usledio aplauz naprednjaka.

10.15 Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov obrazlaže predlog da predsednik Skupštine Srbije bude Vladimir Orlić.

09.15 Poslanici su već počeli da pristižu u Dom Narodne skupštine.

Za predsednika parlamenta predložen je poslanik SNS Vladimir Orlić, a bira se i sedam potpredsednika Skupštine Srbije.

Među prvim su stigli lider i poslanik JS Dragan Marković Palma, Miloš Vučević SNS, dr Marija Zdravković, kao i najstariji poslanik koji predsedava Skupštinom do izbora novog predsednika parlamenta, Vladeta Janković, Balint Pastor SVM.

Prisutno je 197 poslanika, kvorum za odrzavanje postoji ako je prisutna vecina poslanika.

Na dnevnom redu izbor predsednika skupštine

Na dnevnom redu sednice, koja je zakazana za 10 sati, jeste izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Kao najveća stranka, SNS je za predsednika parlamenta predložila dugogodišnjeg poslanika Vladimira Orlića.

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nade.

Za sada je poznato da će opozicija za potpredsednike predložiti – klub oko SSP-a Borka Stefanovića, Nada – Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.

Kada je reč o najvećoj parlamentarnoj stranci – SNS, šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Milenko Jovanov rekao je tokom jučerašnjeg zasedanja da će podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta i Sandre Božić za potpredsednicu.

Socijalistička partija Srbije će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine, ispred Saveza vovođanskih Mađara to će kao i u prethodnom sazivu biti Elvira Kovač, dok se predstavnici Stranke pravde i pomirenja još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine.

Prema Poslovniku, sednici predsedava najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković sa izborne liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta počela je u ponedeljak, potvrdom mandata novim poslanicima sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, 38 sa liste “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”, a 31 sa liste “Ivica Dačić – Premijer Srbije”.

Lista “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju” ima 15 poslaničkih mesta, koalicija “Moramo” 13 mandata, lista “Boško Obradović – Srpski pokret Dveri -POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije” 10 mandata, koliko i lista “Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”.

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi “Savez vojvođanskih Mađara”, tri listi “Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić”, dva koaliciji “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Zajedno za Vojvodinu”, koliko i listi “SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin”, dok “Koalicija Albanaca doline” ima jednog poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije