in

Pet minuta bilo dovoljno da Kurti sačuva mir

POŠTO Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije – saopštio je u četvrtak direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je istakao da umesto da se pokrene procedure za ispunjavanje obaveza preuzetih u Briselu čiji je Evropska unija garant, Kurti nastavlja sa kampanjom dezinformacija i napada na zvanični Beograd i Srbe na severu KiM koje optužuje za svoje nečasne i opasne namere.

– Jedine dezinformacije i laži su došle od strane Kurtija koji je kršenje sporazuma i jednostrane poteze, gomilanje pripadnika ROSU, lažne vesti i zveckanje oružjem želeo da predstavi kao uspostavljanje mira i nekakvog reciprociteta u pokrajini. Jedina i prava istina je da se Kurti sa svojim specijalnim jedinicama kojima komanduje spremao da izvrši nezapamćeno nasilje nad Srbima na KiM i da je katastrofa izbegnuta samo zahvaljujući mirnoj, staloženoj, diplomatski izvaganoj, ali pre svega, odlučnoj politici predsednika Aleksandra Vučića – naveo je direktor Petković, podsetivši da su se onog trenutka kada je Kurti povukao svoje jednostrane mere, povukli i Srbi sa severa KiM. Petković  je ukazao da je pet minuta bilo dovoljno da Kurti povuče svoje jednostrane odluke i da se sačuva mir.

– To je jedina istina. Neka se ne zavarava Kurti da je svoje mere samo odložio, jer dobro zna da Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma i oduzimanje njihovih legitimnih ljudskih prava. Jedino mesto gde se dogovori postižu i tenzije smiruju jeste pregovorački sto, a nikako nekakve baze “Belvedere” i drugi bunkeri u kojima Kurti priprema svoje nasilne akcije – zaključio je u saopštenju za javnost direktor Kancelarije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije