in

Nikola Selaković sa Janisom Kasulidisom

Nikola Selaković sa Janisom Kasulidisom

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Nikoziji sa ministrom spoljnih poslova Kipra Janisom Kasulidisom.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Selaković je, na konferenciji za novinare nakon sastanka, poručio da je razgovor sa kiparskim kolegom potvrdio tradicionalno prijateljstvo, bliskost i solidarnost naših naroda, kao i međusobnu odlučnost da naši odnosi u budućnosti budu još bolji i sadržajniji.

– Srbija i Republika Kipar opredeljene su za produbljivanje saradnje i proširenje dijaloga u svim oblastima, kao i za doslednu i principijelnu uzajamnu podršku u ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa – istakao je Selaković, ujedno podsetivši da je njegova prva bilateralna poseta po preuzimanju dužnosti ministra spoljnih poslova bila upravo Kipru.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio Kipru na podršci koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kao pitanju od našeg prvorazrednog nacionalnog interesa, naročito na razumevanju koje ta zemlja pokazuje za težak položaj Srba i nealbanskog stanovništva na KiM.

– Tokom današnjih razgovora bilo je reči i o naporima koje Srbija ulaže kako bi se došlo do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije – kazao je Selaković, napomenuvši da svaki unileteralizam nije prihvatljiv i ne doprinosi postizanju kompromisnog i održivog rešenja.

Ministar je posebno naglasio da nam je za nastavak aktivnosti na planu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, dragocena podrška zemalja koje se zalažu za poštovanje međunarodnog prava.

– Republika Srbija pruža punu i bezrezervnu podršku nastojanjima Kipra da reši svoje najznačajnije nacionalno pitanje, u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Smatramo da bi se sveobuhvatno rešenje za teritorijalni spor trebalo naći na osnovu relevantnih rezolucija UN i dogovora dve strane – rekao je Selaković, dodavši da se sa ministrom Kasulidisom saglasio da je potrebno učiniti sve da se očuva i učvrsti stabilnost zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana.

Ministar je preneo našu zahvalnost Kipru na doslednoj i kontinuiranoj podršci procesu pristupanja Srbije EU, što je, kako je ponovio, u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Selaković je podvukao da je Srbija je zainteresovana za njeno proširenje i produbljivanje, iznevši podatak da je od januara do maja ove godine obim ekonomsko-trgovinske razmene povećan za 30,3 procenata.

– Želim da ohrabrim poslovnu zajednicu Kipra da investira u Srbiji, čiji je privredni rast među najvećim u Evropi i koja garantuje sigurnost ulaganja i brojne pogodnosti stranim investitorima – kazao je ministar, naglasivši i da smo zainteresovani da sa Kiprom radimo na jačanju saradnje u oblasti energetike.

Takođe, šef srpske diplomatije naveo je da je razgovarano o održavanju treće zajedničke sednice dve vlade, sledećem trilateralnom sastanku formata Srbija-Kipar-Grčka, ali i o povezivanju dijaspora Srbije i Kipra, i u tom smislu, izrazio zadovoljstvo što je finalizovan dogovor o detaširanju jednog srpskog diplomate u Ambasadu Srbije u Nikoziji, koji će biti u stalnoj komunikaciji sa Komesarijatom za dijasporu Kipar radi obuke i prenošenja znanja i iskustava kiparske strane.

– Želeo bih da zahvalim na toplom gostoprimstvu, sa željom da se u predstojećem periodu i mi nađemo u ulozi domaćina i da u Beogradu ugostimo uvaženog ministra Janisa Kasulidisa – zaključio je svoje obraćanje ministar Selaković.

Ministar spoljnih poslova Republike Kipar Janis Kasulidis kazao je da je današnji sastanak dokaz odličnog dijaloga dve zemlje, kao i zajedničke posvećenosti daljem učvršćivanju naših odnosa.

– Dozvolite mi da izrazim našu zahvalnost za principijelnu poziciju Srbije kada je reč o kiparskom pitanju – istakao je Kasulidis, istovremeno prenevši i jasan stav Kipra po pitanju nepriznavanja tzv. Kosova.

Takođe, Kasulidis je naveo da je ministra Selakovića informisao o najnovijim dešavanjima u vezi sa mirovnim procesom na Kipru.

Kiparski ministar je rekao da je razgovarano o situaciji na Balkanu, dodavši da je politički momenat jako osetljiv i minimalno je potrebno da se „region zapali“, što su i pokazali jučerašnji incidenti u Kosovskoj Mitrovici.

Istakao je da je njihova želja da se kriza reši diplomatskim putem, kao i da ovo još jednom potvrđuje da su evropske integracije jedini način da se obezbedi dugoročna stabilnost i prosperitet regiona.

– Nedavna odluka EU da otvori pristupne pregovore za Severnu Makedoniju i Albaniju je pozitivan korak. Radujemo se brzom napretku u pristupnim pregovorima zemalja regiona, uključujući, naravno i Srbiju – istakao je Kasulidis, dodavši i da EU mora da bude ubedljivija da zemlje regiona treba da budu deo Unije.

BONUS VIDEO – ŠPANSKI PREMIJER PONOVIO U TIRANI: Nezavisno Kosovo je kršenje međunarodnog prava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije