in

Neprihvatljive jednostrane akcije, Srbija će pobediti

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da su, ako postoje pregovori kao diplomatski način za rešavanje pitanja između Beograda i Prištine, neprihvatljive jednostrane akcije koje nailaze na skromne reakcije, a ne i na čvrste osude, i poručio da veruje da će razum, odnosno Srbija pobediti.

Foto: Tanjug

Selaković je u Nikoziji, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kiparskim ministrom spoljnih poslova Janisom Kasulidisom, rekao da situacija na KiM danas deluje malo mirnije, ali da je i dalje krhka, a kao poseban razlog za to naveo to što je “neko uspostavio jednostranost kao ključni princip za rešavanje problema”.

– Ako imamo pregovore, kao diplomatski način da rešimo sva pitanja koja postoje između Beograda i Prištine ili da normalizujemo komunikaciju i normalizujemo situaciju, onda nije ni normalno ni prikladno ni prihvatljivo imati jednostrane akcije koje će naići samo na neke skromne reakcije nekih država, bez ikakve suštinske i čvrste osude – rekao je Selaković.

On je podsetio da Srbi na KiM nisu mogli da učestvuju na referendumu o ustavnim promenama 16. januara ove godine, kao ni na predsednickim i parlamentarnim izborima 3. aprila ove godine.

– Sve su to bile jednostrane odluke – naglasio je Selaković.

Selaković je ukazao da nije reč samo o ličnim kartama i registarskim oznakama, “već o načinu ponašanja”.

– Ako je neko zaista usmeren ka tome da traži mirno rešenje za sva postojeća pitanja onda taj ne bi trebalo da se ponaša na način na koji se ponasao sinoć i čvrsto verujem da će razum pobediti, što znači da će Srbija pobediti – zaključio je Selaković.

BONUS VIDEO – KOLONA VOZILA NA JARINJU: LJudi čekaju otvaranje administrativnog prelaza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije