in

Neophodno poštovanje svih sporazuma Beograda i Prištine, uključujući i formiranje ZSO

Neophodno poštovanje svih sporazuma Beograda i Prištine, uključujući i formiranje ZSO

NEOPHODNO je poštovanje svih postignutih sporazuma Beograda i Prištine, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, ocenile su ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Foto: Tanjug

U zajedničkom intervjuu s ambasadorkom Švedske za Politiku, Miščević je rekla da za Srbiju nema usporavanja evropskih integracija, jer je duboko zagazila u unutrašnje reforme, otvorila 22 od 33 pregovaračka poglavlja i napredavala u svim oblastima.

– Koliko smo blizu EU govori i podatak da smo u septembru 2022. najveću robnu razmenu imali sa EU i da je ona iznosila 58,7 od ukupnog iznosa. EU je naš najveći trgovinski partner, tamo najviše izvozimo, iz EU nam dolazi najviše investicija, dobijamo najviše razvojne pomoći. To je gledano politički, ekonomski i vrednosno, naše prirodno okruženje – istakla je Miščević.

Ona je naglasila da je od 2001. do danas EU pomogla Srbiju sa više od četiri milijarde evra, a da je samo u protekloj godini, u uslovima energetske krize, naša zemlja dobila 165 miliona za podršku građanima i privredi da lakše podnesu poskupljenje energentima.

Miščević je istakla da je ratom u Ukrajini postao vidljiviji politički aspekt pregovora sa EU, koji je uvek postojao.

Ona je dodala da je Srbija po tom pitanju na istim linijama kao EU i da je osudila agresiju i podržala teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da obezbeđuje humanitarnu pomoć za Ukrajinu.

Ministarka je istakla da se Srbija zajedno sa EU bori protiv nelegalnih migracija, a da što se tiče problema KiM, EU mora ostati statusno neutralna pošto ni sve zemlje EU ne priznaju nezavisno Kosovo.

Ambasadorka Švedske u Srbiji istakla je da postoje jaki razlozi zašto zemlje van EU, koje to žele da učine, treba da imaju mogućnost da uđu u EU, ali i isto tako jaki razlozi zašto one moraju da ispune stroge uslove za članstvo.

Ona je istakla da EU nije samo politička unija već i zajednica vrednosti koje počivaju na vladavini prava i poštovanju individualnih prava i sloboda, te da je “potpuna invazija nuklearne sile na neutralni i demokratski slovenski bratski narod podseća da se sloboda i demokratija ne mogu uzimati zdravo za gotovo”.

– Ishod rata u Ukrajini oblikovaće budućnost Evrope i zahteva jedinstven odgovor. Pozdravljamo što su se mnogi naši partneri uskladili sa spoljnom politikom i bezbednosti EU i nastavljaćemo da pozivamo Srbiju da učini isto – poručila je Anika Ben David.

Ona je dodala da je rat u Ukrajini doneo osećaj potrebe hitnog pristupanja EU, ali da osnove i dalje važe.

– Krajnji cilj je uspostavljanje čvrste uprave i demokratskih praksi koje omogućavaju adekvatno i demokratsko obavljanje državnih funkcija kao što su bezbednost, pristup pravdi, zaštita ljudskih prava, pružanje javnih usluga, ekonomski učinak i stvaranje radnih mesta. Reforme u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, kao i snažna posvećenost borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni za kredibilni put ka integraciji u EU – poručila je ambasadorka Švedske.

Ona je istakla da će EU nastaviti da jača svoj angažman u podršci političkoj, ekonomskoj i društvenoj transformaciji Balkana.

Dodala je da je Srbija jedan od najvećih primalaca sredstava iz fondova EU u svetu sa 200 miliona evra godišnje, a da je Švedska vodeći donator u Srbiji u oblasti životne sredine, a treći po veličini bilateralni donator.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije