in

Nastavak snažne diplomatske aktivnosti Srbije u UN (FOTO/VIDEO)

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković juče je, tokom trećeg dana boravka na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, imao susrete sa 18 ministara inostranih poslova.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Na bilateralnim sastancima sa ministrima Ukrajine, Kazahstana, Estonije, Andore, Singapura, Bahreina, Mađarske, Barbadosa, Lihtenštajna i Egipta, Selaković je iznosio konkretne predloge za unapređenje političkih i ekonomskih veza, jačanje ugovorne baze saradnje i razmenu delegacija.

Jedna od ključnih tema razgovora je, kao i proteklih dana, bila borba Srbije za zaštitu ključnih državnih i nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu i Metohiji.

U skladu sa porukama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio svetskim liderima u okviru generalne debate u UN, šef srpske diplomatije je sagovornicima ukazao na principijelne pozicije naše zemlje, zasnovane na Povelji UN i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država – temeljnom principu međunarodnog prava. 

Osim toga, ministar Selaković je obavio i veliki broj kraćih razgovora sa šefovima diplomatija koje je sreo u UN, a u Stalnoj misiji Srbije ugostio je američkog kongresmena Erika Svolvela i direktora Svetskog ekonomskog foruma Mireka Dušeka.

Selaković je imao priliku i da u sedištu UN govori i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, i ponovi posvećenost Srbije vrednostima tog pokreta i izgradnji prijateljstva sa njegovim članicama.  

U naredna dva dana, šef srpske diplomatije imaće veliki broj sastanaka sa ministrima spoljnih poslova iz svih delova sveta i potpisati više međudržavnih sporazuma.

BONUS GALERIJA: MiG-29 – Čuvar srpskog neba

BONUS VIDEO: U ČAST SRBIJI – Pogledajte video sa Tajms skvera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije