in

Kurti uz pomoć EU i Vašingtona vodi politiku eskalacije

Kurti uz pomoć EU i Vašingtona vodi politiku eskalacije

VLASTI na tzv. Kosovu idu ka eskalaciji, zapadne zemlje treba da izvrše pritisak na Prištinu i nateraju je da odustane od militantnih planova i ispuni svoje obaveze, izjavio je za zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Foto: Profimedia

– Sa velikom zabrinutošću pratimo razvoj situacije na tzv. Kosovu i oko njega. Vidimo da kosovske “vlasti” vode politiku eskalacije, a očigledno je da se oslanjaju na podršku, otvorenu i skrivenu, svojih pokrovitelja, pre svega sa strane Evropske unije i Vašingtona – rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, “svi oni koji utiču na politiku ponašanja tzv. Kosova treba da na njega izvrše pritisak u pravcu iznalaženja političkog rešenja”.

– Pre svega, da primoraju Prištinu da odustane od svojih militantnih planova koji su ispunjeni destabilizacijom Balkana i ispuni sve ranije preuzete obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma, a koje predviđaju stvaranje zajednice srpskih opština kao centralnog elementa u rešavanju kosovskog problema – zaključio je Gruško u razgovoru za Sputnjik.

Ranije je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio za “Velt” da na Kosovu žele da povećaju broj vojnika NATO-a “zarad jačanja mira i bezbednosti u celom regionu Zapadnog Balkana”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije