in

KAFANE OTVORENE, UVEČE BEZ MUZIKE: Od danas mogu da rade i ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru

UGOSTITELJSKI objekti od danas mogu da rade i u zatvorenom, ali do 22 sata, bez muzike, sa popunjavanjem do najviše 50 odsto kapaciteta i držanjem rastojanja na 1,5 do 2 metra, odlučeno je juče na sednici Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona, a odluka je počela da važi od ponoći.

Foto N. Skenderija

O svadbama i drugim proslavama Krizni štab nije odlučivao, a prof. dr Branislav Tiodorović je posle sednice rekao da na snazi ostaje mera o ograničavanju okupljanja na maksimalno pet ljudi.

Epidemiološka situacija jeste bolja: virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 1.366 osoba na 12.869 testiranih, dok je od posledica kovida 19 preminuo još 21 pacijent.

– Greške se ne smeju praviti. Ne sme biti naglog popuštanja, jer virus je tu. To je razlog što ostaje mera da se muzika gasi u 18 sati, a posle toga ne sme biti ni uživo, niti reprodukovana. Za 7 do 10 dana videćemo posledice minulih praznika, jer mere se nisu poštovale onako kako bi se očekivalo – rekao je Tiodorović. – Očekujemo porast broja inficiranih, ali ne u meri koju smo imali posle Sretenja i zdravstveni sistem je za to spreman.

Ako budemo postigli da podignemo na 60 do 70 odsto kolektivni imunitet i budemo imali ispod 100 novoinficiranih dnevno, tada će moći da se razmišlja i otvaranju noćnih klubova, u kojima je u prošlom talasu epidemije, kako je rekao dr Tiodorović, bilo masovnog prenošenja infekcije.

– Moramo biti svesni da sa koronom nismo završili i da nas još dugo čeka teška borba – rekao je Tiodorović.

– I dalje imamo veliki broj onih za koje je kovid 19 fatalan.

Tiodorović je rekao da će naši građani koji rade u inostranstvu u zemlju moći da ulaze bez ograničenja i uslovljavanja PCR testom ili karantinom, i da od zemalja iz kojih dolaze očekuje reciprocitet u ponašanju.

Komentarišući najave da bi vakcinisanima moglo da se dozvoli okupljanje, Tiodorović je potvrdio da se o tome razmišlja, ali sa velikim oprezom, jer takva odluka zahteva maksimalno poštovanje svih ljudskih prava. Ako bude doneta, uključivaće i one koji iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, a događajima bi mogli da prisustvuju uz negativan PCR ili antigenski test. To je, ipak, samo jedna od mogućnosti o kojoj se razmišlja, rekao je Tiodorović, a više o eventualnim benefitima za imunizovane moglo bi da bude odlučeno za nedelju ili dve.

IZ NEPOVOLJNE U NESIGURNU SITUACIJU

EPIDEMIOLOG Predrag Kon kaže da smo izašli iz nepovoljne epidemiološke situacije i da smo sada u nesigurnoj.

– Nepoštovanje mera će usporiti pad brojeva, ali ne toliko. Vakcinacija je najvažnija, podižemo barijeru, kolektivni imunitet će štititi sve nas. Dok se to ne desi, biće potrebne mere, te mere mogu biti takve da će se okupljati oni koji su vakcinisani ili koji su preležali koronu – rekao je Kon.

Cilj države je da se do kraja juna vakciniše minimum tri miliona građana. U Beogradu, koji ima najbolje rezultate, imunizovano je gotovo 44 odsto odraslog stanovništva, a oko 600.000 je primilo obe doze.

– Do sada je dato 3.600.000 vakcina i nikome nije ostala trajna posledica posle vakcine – kaže dr Predrag Kon.

U ovoj fazi Srbija pokušava da ubrza put do kolektivnog imuniteta: vakcina ima, a država i sa stimulativnih 3.000 dinara, koje će dobiti svi koji do 31. maja prime bar jednu dozu vakcine, pokušava da motiviše stanovništvo. Ministar finansija Siniša Mali pozvao je juče građane Srbije da se vakcinišu, da tako pokažu ličnu odgovornost i pomognu zemlji da dođe do kolektivnog imuniteta i otvaranja ekonomije.

– Od 1. juna do 15. juna otvorićemo sličan portal kao što je sada pri Upravi za trezor, a odmah nakon 15. juna počećemo sa isplatama. Očekujem da ćemo oko 20. juna sve isplatiti – rekao je Mali.

SEDNICA Dr Tiodorović i dr Kon, Foto Tanjug

Po 3.000 dinara dobiće i svi vakcinisani penzioneri, kao i oni koji nameravaju da to urade tokom maja, s tim što penzioneri ne treba da se prijavljuju, a novac će im biti isplaćen po automatizmu.

– Srbija jedna od retkih zemalja na svetu koja ima na raspolaganju sve vakcine i tu priliku treba iskoristiti – rekao je Mali.

– Želimo kroz meru od 3.000 dinara da podstaknemo ljude da se što pre vakcinišu i da dođemo do kolektivnog imuniteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije