in

“Hvala Vučiću što je pozivao na mir” (VIDEO)

“Hvala Vučiću što je pozivao na mir” (VIDEO)

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predsednik Srpske liste Goran Rakić obraćaju se naciji na vanrednoj konferenciji za medije.

Foto: Printskrin

Konferencija je počela u 15.00 sati, u zgradi Vlade Srbije.

Petković je rekao da nam predstoji teška politička borba.

– Dobro je da smo sačuvali mir, hvala hrabrom srpskom narodu na KiM – kazao je on.

Petković je izjavio da je situacija na KiM sinoć bila na korak do ozbiljnih sukoba, koje je planirala Priština, pritom, lažno optužujući Beograd da on želi sukob i destabilizaciju Zapadnog Balkana.

– Ova dvodnevna agonija i ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka, pokazuje koliko je on opasan, ali i to da pretnja Srbima na severu KiM ne prestaje – rekao je Petković.

On je rekao da Srbi na KiM to najbolje razumeju, a to, kaže, najbolje razume i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je upravo zbog toga sve vreme pozivao i molio predstavnike Kvinte da reaguju, kako bi se zaustavilo zlo koje je Kurti hteo da prouzrokuje.

Foto: Printskrin

– Sinoć smo bili na korak do ozbiljnih sukoba, a zna se šta to znači, ako preko 100 Rosu specijalaca do zuba naoružanih, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima, je bilo spremno da upadno. A, njihov plan je bio da upadnu i da se obračunavaju sa srpskim narodom, koji je branio pravo na slobodu kretanja i na opstanak – rekao je Petković.

On je konstatovao da su svi mogli da vide, odlukom da se odloži primena mera, koliko je Kurti lagao, iako i svaki dan iznosi neistine:

– Optužujući Beograd, da mi želimo sukobe, da želimo da upadamo na KiM da destabilizujemo prostor Zapadnog Balkana. To su laži – poručio je Petković i upitao koji bi interes Beograda bio da to radi.

Rekao je da je upravo suprotno, jer je predsednik Vučić 50 puta u obraćanju pomenuo reč “mir”.

– Da mi želimo sukobe, da li bi se onda naši ljudi povlačili? Da li bi došlo do povlačenja barikada – upitao je Petković i naveo da barikade nisu same sebi cilj, već su jedini način da srpski narod ukaže na teror i probleme sa kojima se suočava svaki dan.

Foto: Printskrin

Rakić: Hvala Vučiću što je pozivao na mir

– Hvala svima koji su bili sinoć na barikadama. Hvala komandantu Kfor-a koji je došao najbrže što je mogao. To je bila reakcija na jednostrane poteze Prištine – izjavio je Rakić i dodao:

– Hvala Vučiću što je pozivao na mir, da smirimo narod i ne dozvolimo da se desi neki incident, naravno da smo se složili. Narod je bio uplašen za goli život.

– Imao bih poruku za Kurtija, da se ne obraća na srpskom, mi dobro razumemo poruku koju šalje – da nas ne vidi uopšte, kao da ne postojimo. Ja ne znam sa kojim Srbima on priča, odavde mu upućujem poziv da priča sa Srbima koje su birali građani sa Severa i Juga.

Jedino rešenje je dijalog i briselski sto, podvukao je Rakić.

– Vučić je iskoristio svoju političku moć, siguran sam da kišobran koji Vučić drži sačuvaće i Srbiju i srpski narod, ali i Bošnjake, Rome, pa i Albance, on je predsednik svih nas. Još jednom bih da apelujem na Prištinu da ne sprovode jednostrane poteze.

Dodao je da su predstavnici Srba sa KiM i danas imali sastanak sa Vučićem.

– Još jednom hvala svima na odlučnosti. Da li su uplašeni? Samo se lud ne plaši. Da li su odlučni da ostanu? Jesmo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije