in

Efraim Zurof o sramnom potezu Albanaca i rehabilitaciji ozloglašenog naciste

Efraim Zurof o sramnom potezu Albanaca i rehabilitaciji ozloglašenog naciste

DIREKTOR Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof rekao je da se taj centar dosledno protivi renoviranju kuće DŽafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, kao i da počasti koje su mu dodeljene šalju užasnu poruku društvu na tzv. Kosovu i strašno vređaju sećanje na njegove brojne žrtve.

Foto Fejsbuk UNPD

On je tako prokomentarisao najavu vlasti u Prištini da namerava da obnovi kuću Deve, za koga je rekao da je bio “nacistički saradnik”.

– Zbog toga je veoma uznemirujuće saznati da su planovi za renoviranje obnovljeni. Deva je ličnost koja simbolizuje saradnju Albanaca sa nacistima i ulogu koju su te osobe imale u zločinima počinjenim nad Srbima i Jevrejima. On je bio jedna od onih osoba koje su podržavale ekstremističku genocidnu ideologiju, i zato počasti koje su mu dodeljene šalju užasnu poruku kosovskom društvu i strašno vređaju sećanje na njegove brojne žrtve – napisao je Zurof.

Zurof je podsetio da je početkom februara prošle godine apelovao na Evropsku uniju da obustavi projekat koji su preduzeli zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i da je obavešten da se odustalo od projekta.

DŽafer Deva bio je nacistički kolaboracionista, aktivan u formiranju SS divizije “Skender-beg” i poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom.

Deva je za vreme Drugog svetskog rata bio gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

BONUS VIDEO: PRVA IZJAVA NIKOLE NEDELjKOVIĆA – Bio sam u zatvoru samo zato što sam Srbin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije