in

BRNABIĆEVA SA ČEN BO: “Nastavak izvanrednih bilateralnih odnosa”

BRNABIĆEVA SA ČEN BO: “Nastavak izvanrednih bilateralnih odnosa”

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo o nastavku razvoja izvanrednih bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom i spoljnotrgovinskom planu.

Foto: Tanjug

Poseban akcenat premijerka Brnabić je tokom susreta stavila na rast ekonomske saradnje i podvukla da je obim robne razmene 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto.

Za samo pet meseci ove godine razmena je bila 2,62 milijarde, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na 2021. Rast je zabeležen i kada je reč o izvozu (više od 76 odsto), kao i uvozu (oko 32 odsto), saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kina je u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Premijerka je istakla da je tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019, triplirao.

Od pet najvećih srpskih izvoznika u svet u prošloj godini, čak tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora, koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra, predočila je premijerka Brnabić.

Posebno zadovoljstvo predsednica Vlade Srbije je izrazila povodom obnavljanja direktne avio-linije Beograd—Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnih linija Er Srbije od kraja oktobra.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u svetu, premijerka Brnabić je sagovornici još jednom prenela da Srbija podržava politiku jedne Kine i da Tajvan smatra sastavnim delom Narodne Republike Kine.

Taj stav se neće menjati, podvukla je Brnabićeva.

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je na doslednom stavu Srbije i podršci Kini po tom pitanju.

Ona je navela da Srbija, sa druge strane, i dalje može da računa na kontinuiranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i razvoj i unapređenje saradnje na drugim poljima, poput zelene agende, energetike, biotehnologija i razvoja novih tehnologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije