in

Brnabić o velikoj diplomatskoj borbi predsednika Vučića

Brnabić o velikoj diplomatskoj borbi predsednika Vučića

PREDSEDNICA Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić govori o svim važnim temama, kao i pritiscima sa kojima se Srbija susreće.

Foto: Printskrin

– Deluje mi da je nikad teža diplomatska borba, neke ranije vlasti su trebale da se bore i kad je Priština proglasila nezavisnost, i tad je trebalo da se zasuku rukavi i obiđe ceo svet. Kao i kada smo se borili da budemo domaćini EXPO. Imamo listu svih zemalja, imate strategiju, stupite u kontakt sa svakom zemljom, u neke pošaljete delegacije, čujete se sa premijerom, predsednikom, radite da obezbedite razumevanje i plasman arugmenata i onda je njima teško da izbegnu to. Pritisci su strašni, od strane Nemačke, Britanije… Ova rezolucija krši svako pravilo, princip, Dejtonski sporazum, strašni su pritisci zemlje da glasaju za. Mi se borimo – rekla je Brnabić za Kurir televiziju.

– Predsednik Vučić ima sastanke do kasno u noć, a ima i pojedinačne sastanke, radne ručkove, večere, doručke. Sinoć smo od pola 10 imali konferencijski sastanak gde smo prolazili zemlju po zemlju… Naše delegacije su po čitavom svetu i razgovaraju – dodala je ona.

– Teška diplomatska borba. Mnogi ljudi ne razumeju da mi bijemo razne bitne. Oni praktično prave rezoluciju na osnovu presude Međunarodnog suda iz maja 2006. godine, meni se čini da smo mogli i morali drugačije da se borimo – rekla je Brnabić.

Podsetimo, u Generalnoj Skupštini UN za samo sedam dana, 2. maja, glasaće se o usvajanju rezolucije o Srebrenici. Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, preko svih diplomatskih kanala, radi na tome da što manje država podrži ovu rezoluciju. Kako su istakli sagovornici štampanog izdanja Kurira, borba će biti izuzetno teška, imajući u vidu da zapadne zemlje lobiraju za njeno usvajanje, pri čemu ne prezaju ni od svojevrsnih pretnji pojedinim državama.

BONUS VIDEO: BEZOSEĆAJNO – ĐILASOV PRAVNIK ZAKUKAO: Propustili smo prečicu da poentiramo na ubijenoj deci!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije