in

ĐOKOVIĆ ZAGRMEO, ATP I VTA USTUKNULI! Promenjena pravila, tenis će ubuduće biti lepši za gledanje, a lakši za igranje

Novak Đoković je, pred Australijan open, dobio vest koja je samo potvrdila koliko je važno što diže glas protiv nenormalnosti.

Tanjug/AP

Nije samo jedna stvar “kriva” što je Nole sa kolegama oformio svojevrsni sindikat tenisera, čija je skraćenica PTA, ali prošle godine je prilično oštro reagovao kada je “do fajronta” morao da ostaje na centralnom terenu Vimbldona (što je još i dobro, koliko se nekima desi da igraju po sat, dva ili čak i više iza ponoći jer su, eto, mečevi za kasne termine bili zakazani).

Tada je, podsetimo, Novak rekao i sledeće:

– Ne vidim razlog zašto ne bismo počinjali ranije, iskreno to kažem. Naročito sada kada su uvedeni i intervjui na terenu, što nismo imali do pre neku godinu – javio je letos “Gardijan”, dodajući i sledeći citat srpskog asa:

– Takođe, tu je i ovo novo vreme između mečeva (bar 20 minuta pauze), pa ste zato sigurno da ćete, ako ste zakazani kao poslednji učesnik na Centralnom terenu, igrati svoj meč sa zatvorenim krovom. A to onda menja uslove za igru, menja stil igre, način na koji se krećete po terenu. Prosto, postaje klizaviji. Tu su i svetla. Stvarno je to onda jedan turnir u zatvorenom, bar je tako u najvećem broju slučajeva ako ste poslednji na Centralnom ili terenu broj 1.

I, kako to nije bio jedini put da je Đoković digao glas, a nije baš ni jedini koji se žalio na pomenute kasne termie, teniski moćnici su morali da popuste.

Naime, od danas – mečevi na profesionalnim teniskim turnirima koje organizuju Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP i Ženska teniska asocijacija (VTA) neće se više igrati posle 23 časa, saopšteno je posle dogovora pomenutih organizacija.

U saopštenju ATP i WTA se navodi da je postignut dogovor o satnici na turnirima, kako megdani u večernjem delu programa ne bi trajali do ranih jutarnjih sati.

U saopštenju se podseća da se na turnirima povećao broj duela koji se završavaju iza ponoći. Takođe navedeno je da tokom takmičarskog dana na svakom terenu neće biti odigrano više od pet mečeva, kako bi se izbeglo da igrači do kasno ostaju na terenu, što je negativno uticalo na aktere i navijače. 

Preporučeno je da u dnevnoj sesiji na jednom terenu bude odigrano tri meča, a u večernjem terminu dva.

Međutim, ostala je mogućnost da se igra kasno: istine, samo uz dozvolu supervizora, mečevi će moći da počinju i posle 23 časa, a organizatori turnira će moći da traže izuzeće od novog pravila na osnovu vremenskih uslova ili lokalne kulturne tradicije u izuzetnim okolnostima.

Predloženo je da noćni program turnira počne najkasnije u 19.30 sati, a idealno bi bilo oko 18.30 časova.

Nova pravila će biti testirana tokom 2024, a dalja revizija biće obavljena krajem godine.

Grend slem turniri imaju sopstvena pravila i na njih, za sada, neće uticati nova pravila, ali ako se ima u vidu da je “grudva počela da se valja”, moguće je da će se pretvoriti u lavinu, kakvoj se Nole i teniseri nadaju da će biti na snazi tokom čitave takmičarske sezone.

Ako vas tenis zanima, ne samo Novak Đoković, već i on i svi ostali koji su deo “belog sporta”, pratite ga na sportskim stranicama portala “Novosti”.

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković – Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije