in

Železnička pruga od juga Španije do Lavova – priznanje da će on biti prestonica Ukrajine

Železnička pruga od juga Španije do Lavova – priznanje da će on biti prestonica Ukrajine

BUDUĆA teritorija Ukrajine svešće se na granice Lavovske oblasti, upravo se na to usredsređuje evropski biznis, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

FOTO: AP/Tanjug

On je skrenuo pažnju da je konačna tačka projektovane Mediteranske železničke trase Lavov, a ne Kijev.

-Pretpostavlja se da planirana međunarodna železnička pruga koja će prolaziti iz Španije preko juga Evrope treba da se završi u Lavovu. Izgleda kao prvo priznanje toga da će Lavovo-Lemberg (naziv grada u vreme kada je bio u sastavu Austrijske monarhije) biti nova prestonica Ukrajine u granicama Lavovske oblasti. Ne radi se o tome da se putevi na Zapadu i u Malorusiji razlikuju po širini, već je reč o tome što je biznis mnogo pronicljiviji, nego političari, napisao je Medvedev na njegovom engleskom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Prethodno je ukrajinski portal „Zahid.net“ javio o planovima američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) da uloži 225 miliona dolara u izgradnju deonice železničke pruge od 75 kilometara evropskog koloseka. Memorandum su potpisale USAID i „Ukrželdoroga“ 4. decembra. Trasa od Lavova do granica Evropske unije, prema projektu, treba da bude deo većeg transevropskog projekta, Mediteranskog koridora, koji počinje na jugu Španije.

Širina koloseka razlikuje se u Evropi i na teritoriji bivših teritorija Ruskog carstva i SSSR – 1435 mm u odnosu na 1520-1524 mm.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije