in

Zelenski mu poslao javnu poruku i nazvao ga izdajnikom

BIVŠI general Službe bezbednosti Ukrajine Andrij Naumov, koji je osuđen u Srbiji na godinu dana zatvora zbog pranja novca, pušten je na slobodu početkom decembra.

Foto: printskrin

Bi-Bi-Si, pozivajući se na informacije lokalnog suda, navodi da su Naumovu oduzeta dokumenta i zabranjeno mu je da napusti Srbiju jer se žalba na presudu još razmatra.

Ukrajina je tražila izručenje Naumova, ali je srpski sud odbio zahtev i to posebno zbog javne video-poruke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u martu 2022. godine u kojoj je optuženog nazvao izdajnikom.

Sud je smatrao da je Zelenski time prekršio pretpostavku nevinosti.

Strana podseća da je Naumov napustio Ukrajinu 23. februara 2021. godine, samo nekoliko sati pre početka ruske invazije, a potom je uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je prao novac.

General Naumov postao je poznat široj javnosti nakon skandala oko navodne pripreme njegovog ubistva koje je naručio zamenik šefa SBU.

Ukrajinac Andrij Naumov (41), nekadašnji pripadnik ukrajinske službe bezbednosti, uhapšen je 7. juna 2022. godine kada je pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju. Kod njega je nađeno 608.000 evra i 125.000 dolara, ali i dva smaragda.

(Strana/Kurir)

BONUS VIDEO


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije