in

Žele da ospore navode Južne Afrike za ratne zločine protiv Hamasa

IZRAEL će braniti svoje postupke u Gazi pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su izraelski mediji.

Foto: EPA

– Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu kako bi osporio optužbe Južne Afrike za genocid zbog rata sa Hamasom u Gazi, izjavio je portparol izraelske vlade Ejlon Levi.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi rekao je za sajt Ynet da Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak.

– Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu – rekao je Hanegbi.

Izraelski list Harec je objavio da je ta odluka doneta tokom sastanka kojim je predsedavao izraelski premijer Benjamin Netanjahu i nakon konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i nacionalnim savetom bezbednosti.

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spreči sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi.

U podnesku za pokretanje postupka protiv Izraela prošle nedelje, Južnoafrička Republika je navela da su akcije Izraela u Gazi “genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe”.

(Haaretz, Reuters) 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE – Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije