in

ZBOG PELOSI POGORŠANI ODNOSI SAD I KINE? Bela kuća

ZBOG PELOSI POGORŠANI ODNOSI SAD I KINE? Bela kuća

BELA kuća je danas saopštila da očekuje da će Kina u narednim danima eskalirati svoj odgovor na potencijalnu posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, ističući da SAD neće biti zastrašene.

Foto: Profimedia, AP

Kineske akcije mogle bi da uključuju ispaljivanje projektila u blizini Tajvana, velike vazdušne ili pomorske aktivnosti ili dalje “lažne pravne tvrdnje” kao što je tvrdnja Pekinga da Tajvanski moreuz nije međunarodni plovni put, rekao je novinarima portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽon Kirbi, preneo je Rojters.

– Nećemo nasesti niti se baviti zveckanjem oružjem. Istovremeno, nećemo biti zastrašeni – rekao je on.

Pelosi ima pravo da poseti Tajvan, saopštila je Bela kuća i dodala da je Kina izgleda spremna da odgovori, “verovatno vojnim provokacijama”.

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

DŽon Kirbi

Pelosi je trebalo da poseti Tajvan sutra, izjavile su tri osobe koje imaju saznanja o tome, a Kina je upozorila da njena vojska nikada neće sedeti skrštenih ruku ako ona poseti ostrvo na koje prava polaže Peking.

Kirbi je kazao da ništa u vezi sa eventualnom posetom Pelosi nije promenilo američku politiku prema Tajvanu i da je Peking svestan da podela ovlašćenja u američkoj vladi znači da će Pelosi sama doneti odluku o poseti.

– Bela kuća očekuje dalju “neodgovornu retoriku Kine po tom pitanju – rekao je on i dodao da će SAD ipak nastojati da održe linije komunikacije sa Pekingom.

Foto: EPA

Nensi Pelosi

Uprkos zabrinutosti da bi pojačane tenzije mogle da dovedu do pogrešne procene ili nezgode tokom takve posete, Kirbi je rekao da američka vlada ima odgovornost da osigura da Pelosi može da putuje bezbedno.

– Uveravam vas da hoće – rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije