in

Završena misija uništenja infrastrukture Hamasa u severnoj Gazi (VIDEO)

IZRAELSKA vojska saopštila je danas da je misija uništenja Hamasove infrastrukture u severnoj Gazi završena, kao i da je smanjila svoje vojne operacije u tom delu Pojasa dok se ofanziva usmerava na jug te enklave.

Foto Tanjug/AP

Poslednjih nedelja, Izrael je smanjio vojne napade na severnu Gazu dok proširuje ofanzivu na jugu te teritorije, gde se većina od 2,3 miliona Palestinaca u Gazi nalazi u malom području, usled humanitarne katastrofe i konstantnih vazdušnih napada, prenosi AP.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je ponovio da se rat neće završiti sve dok se ne ispune ciljevi eliminacije Hamasa, vraćanja izraelskih talaca i obezbeđivanja da Gaza neće biti pretnja Izraelu.

-Ovo kažem i našim neprijateljima i našim prijateljima, ovo je naša odgovornost i ovo je obaveza svih nas, saopštio je Netanijahu.

U izraelskim napadima vazduhom, kopnom i morem ubijeno je više od 22.700 Palestinaca i ranjeno više od 58.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, ističući da su dve trećine ubijenih žene i deca.

MAJK PENS POTPISAO IZRAELSKE ARTILjERIJSKE GRANATE PORUKOM “ZA IZRAEL”

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens izazvao je kontroverzu nakon što su izraelski mediji objavili fotografije na kojima američki zvaničnik potpisuje izraelske artiljerijske granate koje će biti ispaljene na Liban.

Fotografije prikazuju Pensa, tokom nedavne posete Izraelu, kako markerom potpisuje artiljerijske granate i ispisuje poruku “Za Izrael“, preneo je izraelski list Inet.

Pens, koji je služio kao zamenik bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu od 2017. do 2021. godine, posetio je u petak izraelske trupe stacionirane na granici Izraela i Libana usred višemesečnih sukoba između te zemlje i libanske militantne grupe Hezbolah, prenosi Arab njuz.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije