in

Završena epoha saradnje sa Zapadom, nema povratka na stanje od pre 24. februara

EPOHA saradnje sa Zapadom je završena, vreme je da se oslobodimo iluzija i shvatimo da nema povratka na stanje od pre 24. februara u odnosima sa Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je direktor Departmana za spoljnopolitičko planiranje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Drobinjin.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova / Arhiva

– Bez obzira na trajanje i ishod specijalne vojne operacije, već sada se može konstatovati da je tridesetogodišnja epoha generalno konstruktivne, iako ne problematične saradnje sa Zapadom, nepovratno okončana – primetio je diplomata u svom članku „Lekcije istorije i slika budućnosti: razmišljanja o spoljnoj politici Rusije“.

– Jasno je da neće biti povratka na stanje od pre 24. februara u odnosima sa zemljama Severne Amerike i Evrope – konstatovao je Drobinjin.

– Rusija je ušla u akutnu fazu konfrontacije sa agresivnim savezom neprijateljskih država na čelu sa SAD. Cilj neprijatelja je da našoj zemlji nanese strateški poraz, eliminišući je kao geopolitičkog konkurenta – ocenio je on.

Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija pruža široke mogućnosti za samoopredeljenje Rusije kao jednog od globalnih centara, za povratak Rusije sebi.

– Vreme je da se Rusija vrati sebi. Da prepozna sebe kao istorijsko jezgro jedne originalne civilizacije, najveće evroazijske i evro-pacifičke sile, jednog od najjačih geopolitičkih centara na svetu. Specijalna vojna operacija pruža široke mogućnosti za takvo samoopredeljenje – naveo je Drobinjin.

Prema njegovim rečima, „povratak sebi je nemoguć bez promišljene ideološke mobilizacije države i društva. To je takođe neophodan uslov za efikasnu spoljnu politiku nakon izlaska iz svih oblika zavisnosti od Zapada“, napominje diplomata.

– Može se bez preterivanja reći da je specijalna vojna operacija postala prekretnica na putu ka novom svetskom poretku, novom rasporedu snaga na međunarodnoj sceni. Uređenje će u velikoj meri zavisiti od toka borbenih dejstava, promena u strukturi svetske ekonomije i parametara političkog rešavanja sukoba. Jednog dana će se sve složiti. U međuvremenu, sama sudbina je Rusiju ponovo postavila u poziciju jednog od glavnih kreatora svetske istorije – zaključio je Drobinjin.

BONUS VIDEO:

“GRAD” U AKCIJI: Dejstvo višecevnog bacača DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije