in

ZAŠTO URSULA NIJE DOŠLA NA ČELO NATO? Mediji prenose

ZAŠTO URSULA NIJE DOŠLA NA ČELO NATO? Mediji prenose

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc nije dozvolio da se šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kandiduje na mesto generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse zbog njenog stava o Rusiji, piše nemački list „Velt“.

AP Photo/Virginia Mayo

„Šolc je bio kategorički protiv toga da Ursula fon der Lajen postane šef NATO-a“, rekao je izvor.

U članku se navodi da je, prema mišljenju kancelara, šefica Evropske unije previše kritički nastrojena prema Moskvi, što može dovesti do problema u dugoročnoj perspektivi.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken je predložio kandidaturu Ursule fon der Lajen, a predsednik SAD Džozef Bajden se obratio Šolcu sa tom idejom, ali je kancelar odbio, piše nemački list.

Ranije je „Forin polisi“ pisao da je anonimni evropski diplomata nazvao proceduru izbora generalnog sekretara NATO, nakon što Jensu Stoltenbergu prestane ovlašćenje, „najnejasnijim izborom“.

Napominje se da se postupak izbora zasniva na konsultacijama između zemalja članica Alijanse. Pretpostavlja se da odluka treba da se zasniva na dogovoru između svih članova, ali najveći uticaj imaju SAD, Nemačka, Francuska i Velika Britanija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SLOBODA DUBOKO U TEMELjIMA SRBIJE: Putevima nastajanja moderne države


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije