in

Zapad uveo 18.000 kaznenih mera protiv Rusije, ali one nisu urodile plodom

Zapad uveo 18.000 kaznenih mera protiv Rusije, ali one nisu urodile plodom

Nekadašnji generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je, u autorskom tekstu za “Fajnenšel tajms”, Zapad da uradi više na sankcionisanju Rusije jer dosadašnje mere nisu urodile plodom.

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

“Rusija je brzo nadmašila Iran kao zemlja protiv koje je uvedeno najviše sankcija”, naveo je on i dodao da je “do kraja 2023. bilo više od 18.000 aktivnih mera usmerenih protiv ruskih pojedinaca i entiteta”.

Uprkos merama i pomoći Kijevu koja se meri milijardama dolara, ruska ekonomija nije propala, vojska nije stala, a Ukrajina nije uspela da “pobedi”.

Stoga, navodi Rasmusen, Zapad treba da pojača pritisak i fokusira se na tri oblasti – odlučnije sprovođenje postojećih sankcija kako vojna oprema ne bi stizala do Rusije, uvođenje novih sankcija teškoj industriji i upotrebu zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje “pobede i oporavka Ukrajine”.

Bivši šef NATO u tekstu lamentira što zapadna oprema i tehnologija, uprkos sankcijama, stižu do Moskve, a sama Rusija se širi na druga tržišta koja ne prate politiku koju diktiraju SAD.

Rasmusen navodi da je ruska ekonomija bila pripremljena za dugi sukob i da Zapad sada mora da odgovori targetiranjem nuklearne industrije, proizvodnje čelika i aluminijuma i plemenitih gasova. Ono Rasmunsen ne uzima u obzir je činjenica da će targetiranjem ruske industrije “potkačiti” i zapadne privrede koje zavise od ruske robe.

Na kraju, smatra on, zapadni lideri ne treba da budu gadljivi na upotrebu zamrznutih ruskih sredstava da pomognu Ukrajini. Rasmusen je odbacio oklevanja članica G7 koje brinu da bi takav potez mogao da podstakne druge zemlje da povuku svoje rezerve. “Taj strah je preteran”, uveren je bivši danski premijer. “Veća briga bi trebalo da bude što naše nečinjenje vodi ruskom uspehu u Ukrajini.”

“Sankcije nikada nisu 100 posto efikasne, ali u ratu iscrpljivanja moramo da iskoristimo sve što je u našem arsenalu da Ukrajini obezbedimo pobedu”, zaključuje Rasmusen, ne obrazloživši zašto misli da će nove sankcije imati ikakvog uticaja na situaciju na terenu.

(RT Balkan)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije