in

Žandarmi pokušavaju da povrate kontrolu nad putem ka aerodromu

Žandarmi pokušavaju da povrate kontrolu nad putem ka aerodromu

FRANCUSKA je pokrenula veliku operaciju u kojoj učestvuje više od 600 žandarma, kako bi u potpunosti povratila kontrolu nad putem između glavnog grada Nove Kaledonije Numee i aerodroma u toj francuskoj prekomorskoj teritoriji, gde je šest ljudi poginulo u neredima.

Foto: Profimedia

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je kasno sinoć na platformi Iks da je u Novoj Kaledoniji pokrenuta “velika operacija više od 600 žandarma, od kojih stotinak pripadnika GIGN”, elitne taktičke jedinice žandarmerije.

Cilj operacije je da se “u potpunosti ponovo preuzme kontrola nad glavnim putem dugim 60 kilometara između Numee i aerodroma” Tontuta, naveo je Darmanen. Kancelarija visokog komesara Francuske u toj pacifičkoj prekomorskoj teritoriji saopštila je da je, nakon što je juče život izgubila još jedna osoba, što je šesta žrtva nasilja, “noć bila mirnija, pre svega zahvaljujući uvođenju mera koje se odnose na vanredno stanje i značajnom dolasku pojačanja”, prenose francuski mediji.

Do sada je privedeno 230 učesnika nereda, a na ostrvu Kaju na snazi su zabrana okupljanja i policijski čas. Nemiri su počeli prošle nedelje nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmene zakona koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što će, prema rečima domorodačkih lidera, neutralisati politički uticaj domorodaca.

Foto: Profimedia

Nova Kaledonija je “pod opsadom”, izjavila je danas Sonja Lagard, gradonačelnica Numee, glavnog grada ovog pacifičkog arhipelaga, prenosi BFMTV. Ona je navela da su brojne javne zgrade na arhipelagu zapaljene i da je, uprkos dolasku pojačanja od nekoliko stotina policijaca, situacija “daleko od smirivanja”.

Lagard je rekla da su poslednje dve noći bile mirnije, ali da se situacija tokom dana ne popravlja, uprkos svim pozivima na smirivanje situacije.

– Možemo li reći da smo u opkoljenom gradu? Da, mislim da to možemo reći. Ovo je pustoš – rekla je Lagard.

Ona je dodala da bezbednosnim snagama “treba dati malo vremena” da normalizuju situaciju. Francuski zvaničnici su saopštili da je u subotu poginula šesta osoba od početka nereda, a da su dve povređene tokom razmene vatre na barikadi na severu ove francuske prekomorske teritorije.

Foto: Profimedia

Prethodno je potvrđeno da su ubijena tri domorodačka stanovnika Kanaka, starosti od 17 do 36 godina i dva policajca. Kontigent od 1.700 pripadnika policije je već stigao na ostrvo. Na fotografijama sa Nove Keldonije objavljenim u medijima i na društvenim mrežama vide se izgoreli automobili, improvizovane blokade na putevima i dugi redovi ispred supermarketa.

Vlasti su proglasile vanredno stanje koje uključuje noćni policijski čas, kao i zabranu javnih okupljanja, prodaju alkohola i nošenja oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije