in

ZALUŽNI NAREDIO POVLAČENJE IZ AVDEJEVKE, ZELENSKI ODBIO: “Ovo je…”

ZALUŽNI NAREDIO POVLAČENJE IZ AVDEJEVKE, ZELENSKI ODBIO: “Ovo je…”

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski zaista je želeo da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, ali su se tome usprotivili Kiril Budanov i Aleksandar Sirski, koje su mediji nazivali njegovim mogućim naslednicima, piše Bild pozivajući se na svoje izvore.

Foto: Profimedia

Prema pisanju nemačkog medija, glavnokomandujući je pre nekoliko nedelja želeo da povuče trupe iz Avdejevke, ali je predsednik Zelenski to odbio i 30. decembra je lično otišao u grad na liniju fronta da podrži borce Oružanih snaga Ukrajine.

– Borba za vlast između predsednika Zelenskog i generala Zalužnog je složena i duga priča koja negativno utiče na celokupnu situaciju u Ukrajini. Iskreno, ovo nas stavlja u prilično s**nje poziciju – rekao jedan ukrajinski oficir za Bild, koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: Profimedia

Vojni analitičar Centra za spoljne poslove Evropskog saveta Gustav Gresel tvrdi da je Zelenski takođe, protivno želji Zalužnog, insistirao na zadržavanju Bahmuta leta 2023. godine, iako je to bilo sumnjivo sa vojne tačke gledišta.

– Mešanje predsedničke administracije u vojne poslove, posebno preko savetnika Andreja Jermaka, predstavljalo je problem od samog početka rata u Ukrajini – kaže Gresel.

Foto: Profimedia

On smatra da je Zelenski želeo da Sirski bude novi glavnokomandujući, jer je „on lojalniji predsedniku“.

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije