in

Vrhovni sud poništio kontroverzni zakon, čeka se odgovor Netanjahua

U MONUMENTALNOJ, veoma kontroverznoj odluci, Visoki sud pravde poništava zakon usvojen ranije ove godine koji je ograničio sudski nadzor nad vladom, poništavajući prvi put u istoriji Izraela element jednog od njegovih ustavnih osnovnih zakona.

Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Sud se podelio skoro po sredini zbog veoma spornog zakona, koji je eliminisao sudsku upotrebu standarda “razumnosti” – jedinog značajnog zakona iz vladinog programa revizije pravosuđa koji je do sada usvojen. Osam sudija glasa za poništavanje zakona, dok sedam glasa za njegovo potvrđivanje.

Presudom je u pravnom presedanu utvrđena tvrdnja Višeg suda da on, u ograničenim okolnostima, ima pravo da poništi osnovne zakone, iako su oni osnov nadležnosti svih državnih institucija, uključujući i sud.

Dvanaest od 15 sudija slaže se da sud ima ovlašćenje da poništi osnovne zakone.

Kontraverzni zakon usvojen u junu

Zakon o razumnosti, usvojen još u julu kao amandman na Osnovni zakon — Pravosuđe zabranjuje svim sudovima, uključujući i Viši sud, da razmatraju i donose odluke protiv vladinih i ministarskih odluka na osnovu sudskih standarda razumnosti.

Reakcija Netanjahua?

Podnosioci peticije protiv zakona, kao i državni tužilac Gali Baharav Miara, tvrdili su da su uklonjene ključne zaštitne ograde koje štite izraelsku demokratiju i da stoga treba da budu oborene, dok je vlada tvrdila da je standard dao sudu suviše širok opseg da interveniše u političke odluke koje bi trebalo da budu u nadležnosti samo vlade, i da sud uopšte nije imao ovlašćenja da poništi osnovne zakone.

Pre 7. oktobra, neki ministri u vladi i koalicioni poslanici naveli su da možda neće poštovati odluku o poništavanju zakona, što bi dovelo do teške ustavne krize. Međutim, rat koji je u toku protiv Hamasa i Hezbolaha može ublažiti takve reakcije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se još uvek nije oglasio povodom ove odluke suda.

Liberalne sudije, uključujući vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Uzija Vogelmana, izrazili su duboku zabrinutost tokom septembarske rasprave o zakonu da je njime poništeno sve efektivne sudske revizije vladinih i ministarskih odluka. Konzervativne sudije poput Dejvida Minca i Noama Solberga, međutim, smatraju da u ustavnoj strukturi Izraela nema opravdanja da Visoki sud ukine osnovne zakone.

(Blic, Tajms of Izrael)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije