in

Vredna humanitarna pomoć otišla u Centralnoafričku Republiku

Vredna humanitarna pomoć otišla u Centralnoafričku Republiku

RUSIJA je Centralnoafričkoj Republici isporučila 50.000 tona pšenice kao humanitarnu pomoć u hrani, izjavio je ruski ambasador u toj zemlji Aleksandar Bikantov u intervjuu za “RIA Novosti”.

Foto D. Dozet

– Centralnoafrička Republika je jedna od tri najsiromašnije zemlje na svetu, a većina stanovništva živi sa jednim američkim dolarom dnevno. Rusko žito će delimično rešiti problem hrane u zemlji, posebno u kontekstu masovnog priliva izbeglica iz Sudana i Čada – kazao je Bikantov.

Ruski ambasador je istakao da su vlasti Centralnoafričke Republike, koje predstavljaju predsednik Faustin-Archange Tuadera i premijer Feliks Molua, izrazile zahvalnost Rusiji na isporuci humanitarne pomoći.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na samitu Rusija–Afrika da će šest afričkih zemalja besplatno dobiti ruske poljoprivredne proizvode u okviru humanitarne pomoći.

Osim toga, Putin je u razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom ukazao na spremnost da organizuje besplatnu isporuku milion tona poljoprivrednih proizvoda Turskoj na preradu i dalju otpremu u Afriku.

Kako je naglasio ruski lider, zemlja računa i na podršku Katara, dodavši da sporazum Rusije, Turske i Katara “neće zameniti Sporazum o žitu, ali će dati značajan doprinos borbi protiv prehrambene krize”.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije