in

Vladimir Putin zapalio sveću u Petropavlovskoj crkvi

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin, koji je prisustvovao danas paradi, povodom Dana ratne mornarice Rusije u Sankt Peterburgu, posetio je Petropavlovsku crkvu, navodi se na sajtu Kremlja.

Foto: Tanjug AP

Putin je posetio crkvu nakon potpisivanja pomorske doktrine i Brodskog ustava ratne flote u zgradi državnih muzeja istorije koji se nalazi u Petropavlovskoj tvrđavi.

Crkva svetih Petra i Pavla ili Petropavlovska crkva najstariji je hram u Sankt Peterburgu – izgrađen je između 1712. i 1733. godine na ostrvu Hare na reci Nevi.

Parada u Sankt Peterburgu

Predsednik Rusije je podsetio da je ove godine parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog. Pod njegovom vlašću Rusija je stekla status velike pomorske sile, stekla autoritet i uticaj u svetu.

Dan ruske flote se obeležava svake godine poslednje nedelje jula, a pomorska parada u Sankt Peterburgu je njen glavni događaj. Prvi put je održana 2017. godine po naređenju predsednika. Po obimu događaja može da se uporedi sa paradom pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi.

Na paradi se pokazuje snaga i moć ruske mornarice, njena spremnost da izvrši širok spektar zadataka u svim delovima svetskog okeana.

Ove godine u paradi u Sankt Peterburgu učestvuje 47 brodova i 42 letelice, kao i više od 3.500 pripadnika flote.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO – POŽARI BESNE ŠIROM EVROPE: Dramatični snimci borbe sa vatrom u Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije