in

Vladimir Putin o nuklearnom ratu

Vladimir Putin o nuklearnom ratu

U NUKLEARNOM ratu ne može biti pobednika i zato ga ne treba pokretati, navodi se u pismu predsednika Rusije Vladimira Putina koje je pročitano na konferenciji o neširenju nuklearnog oružja.

FOTO: Tanjug/AP

– Kao država-potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja Rusija i jedan od njegovih garanata, dosledno ispunjava sve tačke sporazuma Sporazuma. Naše obaveze iz bilateralnih sporazuma sa Sjedinjenim Državama o smanjenju i ograničenju relevantnog naoružanja su takođe u potpunosti ispunjene. Polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme da bude pokrenut. Zalažemo se za jednaku i nedeljivu bezbednost za sve članove međunarodne zajednice – rekao je ruski lider.

Po njegovom mišljenju, obaveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja u interesu su, kako nuklearnih tako i nenuklearnih država.

– Za više od pola veka svog postojanja, Sporazum je postao jedan od ključnih elemenata međunarodnog sistema bezbednosti i strateške stabilnosti. Obaveze koje predviđa u oblastima neširenja, razoružanja i mirnog korišćenja atomske energije u potpunosti zadovoljavaju interese i nuklearnih i nenuklearnih zemalja – objasnio je ruski lider.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO – “SMERČ” NA POLOŽAJU: Lansiranje raketa sa teškog višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije