in

VELIKI DAN ZA AMERIKU: “Vulkan” u pohodu na Mesec

PRVI američki lunarni modul u poslednjih 50 godina lansiran je danas ka Mesecu, pokrenuvši nadmetanje privatnih kompanija u trci za isporuke novih letelica NASA i drugim potencijalnim kupcima.

Foto: Printskrin/Iks/disclosetv

Modul Peregrin kompanije Astrobotik tehnolodži lansiran je na potpuno novoj raketi Vulkan kompanije Junajted Launč Alajans (ULA), prenosi AP.

Raketa Vulkan je pred svitanje poletela sa kosmodroma na Floridi i odnela modul u orbitu oko Meseca, a pokušaj sletanja planiran je za 23. februar.

Kompanija Astrobotik tehnolodži iz Pitsburga ima za cilj da bude prva privatna firma koja je uspešno sletela na Mesec, što su postigle samo četiri države.

Poslednji put su SAD pokrenule misiju sletanja na Mesec u decembru 1972. godine, kada su Džin Kernan i Harison Šmit iz Apola 17 postali 11. i 12. čovek koji su hodali Mesecom i taj događaj predstavlja vrhunac ere u kojoj je dominirala NASA.

Novi program svemirske agencije Artemis, nazvan po sestri bliznakinji grčkog boga Apolona, nastoji da vrati astronaute na površinu Meseca u narednih nekoliko godina, ali prvo će, verovatno pre kraja ove godine, poleteti modul sa četiri astronauta koji će samo kružiti u orbiti Meseca.

Raketa Vulkan koja je danas lansirana dugačka je 61 metar i zapravo je nadograđena verzija izuzetno uspešne rakete Atlas V koju su proizveli Boing i Lokid-Martin u okviru zajedničke kompanije ULA (Junajted Launč Alajans), ali koja se postepeno povlači iz upotrebe, navodi Rojters.

Kompanija milijardera Džefa Bezosa Blu Oridžin obezbedila je dva glavna motora za raketu koja je danas lansirana.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ADRENALINSKA VEVERICA: Drži se za grane dok oluja besni Krimskim poluostrvom


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije