in

Velika evropska sila odbila da učestvuje u napadu na Hute u Jemenu

AMERIKA, Velika Britanija i njeni saveznici izveli su udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu.

Foto: profimedia

Italija je odbila da učestvuje u američkim i britanskim napadima na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu, rekao je danas neimenovani izvor iz italijanske vlade za Rojters.

Izvor je istakao da Italija više voli da vodi mirovnu politiku u regionu Crvenog mora.

Izvor je napomenuo da italijanska vlada mora da dobije podršku parlamenta da bi vojska učestvovala u bilo kojoj akciji i da je zbog toga brzo odobrenje nemoguće.

SAD i Velika Britanija pogodile su više vojnih ciljeva Huta u Jemenu iz vazduha i sa mora, dok su Holandija, Australija, Kanada i Bahrein obezbedili logističku i obaveštajnu podršku, rekli su američki zvaničnici.

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je Rojtersu ranije ove sedmice da napadi Huta moraju biti zaustavljeni bez izazivanja novog rata u regionu.

SAD i druge zemlje prošlog meseca su pokrenule operaciju za zaštitu civilnih plovila u Crvenom moru.

Italija je u decembru najavila da će poslati mornarički brod u Crveno more nakon zahteva za zaštitu koji su uputili vlasnici brodova, ali nije se prijavila za misiju koju predvode SAD, a izgleda da se i druge članice EU takođe distanciraju od te inicijative, prenela je britanska agencija.

Sve najnovije vesti iz Jemena pratite u našem BLOGU UŽIVO.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije