in

Vašington ide ka ratu sa Iranom

Vašington ide ka ratu sa Iranom

AMERIČKA vazdušna kampanja na Bliskom istoku predstavlja Vašingtonu perspektivu direktnog sukoba sa Iranom – ali američko rukovodstvo, po svemu sudeći, nije spremno za to, piše pukovnik američke vojske u penziji Daglas Mekgregor na stranicama TAC.

Foto: Shutterstock

Prema rečima autora, vazdušne kampanje koje SAD redovno koriste, generalno gledano, nikada ne postižu značajnije rezultate, jer se uvek zasnivaju na sumnjivoj pretpostavci da se protivnik može primorati da se povinuje političkim zahtevima Vašingtona samo vazdušnim udarima. U međuvremenu, poraz ciljeva u Iraku, Iranu ili Siriji mogao bi na kraju dovesti do mnogo većeg regionalnog sukoba za Vašington na Bliskom istoku, čak i ako američke vlasti zapravo nemaju želju da započnu takav rat, upozorava on.

Kada velike sile upadnu u rupu koju su same sebi iskopale, to se uvek dešava postepeno: sve ide pažljivo i ujednačeno, ali onda zemlja iznenada otkriva da je ozbiljno potcenila protivnika, upozorava Mekgregor.

– Zbog niza strateških vojnih poraza u Avganistanu, Libiji, Iraku i Ukrajini, Vašington ide punom brzinom u svojim odnosima sa ostatkom sveta ka stanju potpunog pakla – zaključuje penzionisani oficir.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije