in

Vašington digao u vazduh „Severni tok“ kako bi sačuvao uticaj u Evropi

Vašington digao u vazduh „Severni tok“ kako bi sačuvao uticaj u Evropi

AMERIČKE vlasti su donele odluku da dignu u vazduh gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“ kako bi sačuvale svoj uticaj u Evropi kojoj su potrebni ruski energenti, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja u SB UN.

Foto: AP Photo/Richard Drew

– U stručnoj zajednici se pojavljuje sve više dokaza da su eksplozije na gasovodima ‘Severni tok’ delo Vašingtona koji se odlučio na taj nečuveni zločinački akt vodeći se sebičnom željom da učvrsti svoju dominaciju u Evropi kojoj su zaista potrebni ruski energenti – rekao je Nebenzja, obraćajući se na sednici Saveta bezbednosti UN na godišnjicu terorističkog napada na gasovode.

Po njegovim rečima, Danska, Nemačka i Švedska imaju zadatak da u situaciji oko eksplozija na gasovodima brane Ameriku, stoga su istražiteljima u pomenutim zemljama „vezane ruke i zatvorene oči“.

– Zbog toga su, kako nam je rekao Simor Herš, nakon sastanka Džozefa Bajdena i Olafa Šolca, američke i nemačke obaveštajne službe dobile instrukcije da dođu do alternativne verzije događaja koje će postepeno puštati u javnost – dodao je Nebenzja.

Kako je istakao stalni predstavnik, „to je ono što sada rade“.

– Samo što su izmišljotine koje izlaze do bola neverovatne – dodao je on.

Nebenzja je poručio da su pokušaji da se zataška istraga terorističkih napada na gasovode osuđeni na neuspeh.

– Ne sumnjam da ćemo danas još jednom čuti od naših zapadnih kolega da Rusija navodno odvlači pažnju saveta od ozbiljnijih problema, insistiranjem da se razgovara o terorističkom napadu na Severne tokove. Njihova taktika je jednostavna i razumljiva – da se odugovlači koliko god je moguće, idealno godinu, dve, tri, a zatim konstatovati da posle toliko godina, istraga više nije moguća. Savetujemo im da ne gube vreme i trud na to, svi takvi pokušaji su očigledno osuđeni na propast – rekao je stalni predstavnik.

Nebenzja je saopštio da će Rusija uskoro podneti nacrt izjave predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN o eksploziji na Severnom toku.

– Savet bezbednosti mora da pošalje jasan signal da su zločini protiv prekogranične infrastrukture gasovoda neprihvatljivi i da za njih neće biti moguće izbeći odgovornost – naglasio je diplomata, objasnivši da „samo to može sprečiti da se više ne ponove”.

Sa svoje strane, kineski predstavnik u UN Geng Šuang pozvao je zemlje da sarađuju sa Rusijom u istrazi.

– Rusija je jedna od glavnih strana uključenih u (incident sa eksplozijom). Pozivamo relevantne zemlje da aktivno komuniciraju i sarađuju sa Rusijom, umesto što odbijaju (saradnjusa) njom – rekao je Geng Šuang.

Prema njegovim rečima, trenutno ne postoji jasan merodavan zaključak o istragama tri zemlje.

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA – Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije