in

Varšava je kupila F-35, treba da dobije nuklearno oružje (VIDEO)

Varšava je kupila F-35, treba da dobije nuklearno oružje (VIDEO)

POLjSKA bi za nekoliko godina trebalo da dobije nuklearno oružje, izjavio je poljski general Jaroslav Kraševski u intervjuu za radio-stanicu RMF FM.

Foto: EPA

-Mislim da je taj scenario realan, ocenio je Kraševski, govoreći o izgledima da se u Poljskoj pojavi nuklearno oružje.

Kako je dodao, Varšava bi mogla da dobije pomenuto oružje u okviru programa NATO „Nuklear šering“ koji omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO, ukoliko postoji potreba za tim.

-Države koje imaju nuklearni potencijal imaju veoma visok nivo bezbednosti. Na takve zemlje obično ne napadaju. Zato mislim da će pojava takvog arsenala u Poljskoj biti važan zadatak za vlasti naše zemlje u narednim godinama, poručio je on.

Na opasku voditelja da je posedovanje nuklearnog oružja – skup poduhvat, Kraševski je konstatovao da „bezbednost nema cenu“.

Prethodno, poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Varšava želi da razmesti američko nuklearno oružje na teritoriji Poljske kao odgovor na razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Podsećamo, britanski “Telegraf”, pozivajući se na dokumenta Pentagona, saopštio je da SAD planiraju da prvi put u poslednjih 15 godina rasporede nuklearno oružje u Velikoj Britaniji zbog „rastuće opasnosti od Rusije“. Pentagon je odbio da potvrdi ili demantuje te planove.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije