in

VARNICE NA ISTOKU! Armija Kine u blizini Tajvana, podignuta pripravnost vojske

ISTOČNA borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine objavila je danas fotografije sa vojnih vežbi kod obala Tajvana.

Kineska vojska / Foto AP

“Trećeg avgusta, istočna zona Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) organizovala je u severnim, jugozapadnim i jugoistočnim vodama kod obala Tajvana zajedničke borbene vežbe, u kojoj su učestvovale mornarica, vazduhoplovstvo, raketne snage, snage strateške podrške i zajedničke logističke snage”, navedeno je u saopštenju na zvaničnom nalogu Istočne borbene komande na društvenoj mreži Vičet.

Objavljen je i niz fotografija na kojima su prikazani ratni brodovi, avijacija i vojna oprema, prenosi RIA Novosti.

Narodnooslobodilačka vojska Kine (PLA) započela je juče seriju vojnih operacija i vežbi kod obala Tajvana, javila je prethodno Centralna kineska televizija.

Do pojačanja napetosti u Tajvanskom moreuzu došlo je zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije.

Vlada Tajvana snažno je osudila kinesku najavu četvorodnevnih vojnih vežbi, koju Kinezi planiraju da održe oko ostrva.

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Kine, Bi-Bi-Sijev dopisnik iz Kine Stiven Mekdonel na Tviteru objavio je mapu koju su objavili kineski državni mediji.

Mapa prikazuje lokacije planiranih kineskih vojnih vežbi, koje će se održati od četvrtka do nedelje, nakon odlaska Nensi Pelosi sa Tajvana.

Tajvan podigao pripravnost vojske

I tajvanska predsednica Cai osudila je kineske vojne vežbe, rekavši da se radi o “nepotrebnoj reakciji”.

-Tajvan je posvećen održavanju statusa kvo u Tajvanskom moreuzu, rekla je ona.

Tajvansko ministarstvo odbrane najavilo je da će se “suprotstaviti svakom potezu koji narušava teritorijalni suverenitet Tajvana”, dodavši da su podigli pripravnost vojske.

Peking je objavio da “nijedan strani avion ili brod ne bi trebao da uđe na područje dok se u njemu održavaju vežbe”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije