in

Uništeno i ponovo iskovano 27 miliona kovanica

PARIZ je papreno platio grešku na novčićima od 10, 20 i 50 centi, koje je morao da uništi i ponovo iskuje! Radi se o čak 27 miliona kovanica, za koje je u EU utvrđeno “da način na koji su prikazane zvezde na zastavi EU nisu u skladu sa standardima Evropske komisije”.

Foto Shutterstock

Kovnica novca “Mone de Paris” proizvela je sporne novčiće u novembru, ali se oglušila o jedno briselsko pravilo. Iako, naime, po evropskim zakonima, članice EU zemlje mogu da menjaju dizajn evra na nacionalnom nivou na svakih 15 godina, za to je potrebno odobrenje Evropske komisije.

Kako prenosi portal Politiko, Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u novembru, pre nego što je poslala zvaničan zahtev za odobrenje zahteva, ali je kovnica nastavila sa radom bez čekanja odluke EU. Potom je Evropska komisija uputila neformalno upozorenje u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu sa pravilima EU.

Portparol Komisije je odbio da komentariše neformalnu komunkaciju sa Francuskom, ali je potvrdio da je francuski trezor formalno podneo predlog za ispravljeni dizajn 12. decembra, koji je dobio odobrenje Evropske unije 21. decembra.

Dizajn novih novčića koji je predložila francuska vlada i koji je odobrila Evropska komisija i dalje nije predstavljen javnosti, ali biće otkriven pre proleća, saopšteno je iz francuskog Ministarstva ekonomije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije