in

Umesto da opremaju sopstvenu vojsku, sva raspoloživa sredstva slali u Kijev

Umesto da opremaju sopstvenu vojsku, sva raspoloživa sredstva slali u Kijev

NEMAČKE oružane snage nedovoljno su finansirane i zato neadekvatno opremljene ljudstvom i municijom, pa bi, u slučaju rata, Bundesver izdržao samo dva dana!

Foto: Jutjub/WELT Documentary

Iznevši ovu alarmantnu tvrdnju, savezni poslanik iz redova opozicionih demohrišćana Johan Vadeful, obrazložio je da je to ceh koji će Nemci platiti zbog toga što su, umesto da opremaju sopstvenu vojsku, sva raspoloživa sredstva slali u Ukrajinu. Vadeful je, zato, apelovao na vlasti u Berlinu da ubrzaju opremanje trupa koje se, kako je rekao, suočavaju sa “teškom nestašicom”, izvestio je nedavno magazin “Cajt”, pozivajući se na intervju koji je ovaj političar dao nemačkoj državnoj novinskoj agenciji DPA.

– Ključne jedinice mogu da izdrže najviše dva dana u borbi. I to je generalno katastrofalan nalaz – rekao je Vadeful i dodao da je svako ko očekuje da će vojska moći da se brani u ratu, trebalo da osigura da se ne nađe u takvoj situaciji. Nažalost, slučaj je suprotan.

Vadefulovi komentari usledili su pošto je nemačka šefica diplomatije Analena Berbok obećala, ne samo da će nastaviti da šalje vojnu pomoć Kijevu, nego da će je proširiti po strukturi i povećati po vrednosti. Pominje se suma od osam milijardi evra.

Nemačka je, posle SAD, drugi najveći ratni sponzor Ukrajine, a predsedniku Vladimiru Zelenskom obećala je više od 17 milijardi evra vojne pomoći. Paket je, između ostalog, uključivao tenkove “leopard”, protivvazdušne raketne sisteme “Patriot”, artiljeriju i bezmalo 22.000 metaka (155-milimetarskih).

Govoreći o naporima domaće industrije da popuni zalihe Bundesvera, Vadeful je rekao da, iako postoje nalozi za ponovno snabdevanje, ni to nije popunilo rupe. Gotovo ništa ne stiže do nemačke vojske, veli on i objašnjava da “čak i kada kupuje zamene, Bundesver zapravo pravi gubitak”.

Istovremeno, veći deo naoružanja poslat je u Ukrajinu. Vadeful smatra da napredak vojske kao ratno sposobne odbrambene snage šlajfuje u mestu i tvrdi da je to delimično “odgovornost nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa”. – Nemačke oružane snage, ostale su nepromenjene tokom poslednje dve decenije, a to znači, specijalizovane za operacije daleko od kuće, za razliku od odbrane sopstvene zemlje – upozorio je Vadeful.

Borelj: Prazni vojni magacini

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj priznaje da su početne rezerve municije, “ono što su armije već imale u svojim zalihama, uveliko potrošene”, jer je više od 300.000 granata isporučeno Ukrajini. – Sada je iz armijskih magacina, teško dobiti više – poručuje Borelj.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije