in

Ukrajinski predsednik o svojim prihodima za dve godine

Ukrajinski predsednik o svojim prihodima za dve godine

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski objavio je danas podatke o svojim prihodima u periodu od dve godine kao deo akcije promovisanja transparentnosti i iskorenjivanja korupcije.

Foto AP

Zelenski je objavio na predsedničkom sajtu da su njegovi prihodi opali u 2021. i 2022. godini kada je Rusija napala Ukrajinu krajem februara.

To je prvi put da je Zelenski javno objavio svoje prihode, preneo je Rojters.

Zelenski i njegova porodica su za 2021. godinu prijavili prihod od 286.168 dolara, što je manje za 325.824 dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Prihod za 2021. uključuje dobit od prodaje državnih obveznica u iznosu od 142.000 dolara.

Prihod porodice Zelenski je dodatno opao u 2022. godini na 100.462 dolara zbog, kako se navodi, manjih prihoda od zakupa nekretnina zbog izbijanja rata.

Zelenski je pozvao ukrajinske javne zvaničnike da otkriju svoje prihode kao deo napora da se poveća transparentnost i eliminiše korupcija dok Ukrajina pokušava da ispuni uslove za pridruživanje EU.

Zapadni saveznici koji pružaju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini, kao i međunarodne institucije, kao što je Međunarodni monetarni fond (MMF), takođe traže garancije o naporima da se eliminiše korupcija.U

Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije ponovo je prošlog meseca omogućila javnosti uvid u registar prijavljenih prihoda.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije