in

“Ukrajina nema šanse da se brani bez podrške Amerike i Evrope”

“Ukrajina nema šanse da se brani bez podrške Amerike i Evrope”

BEZ podrške SAD i Evrope, Ukrajina nema šanse da se brani, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc nakon sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu.

FOTO: AP/Tanjug

Njih dvojica su pozvali Kongres da odblokira pomoć za Ukrajinu, prenosi “Dojče vele”.

Šolc je, nakon razgovora sa Bajdenom u Beloj kući koji je trajao oko sat i 45 minuta, izrazio optimizam da će vojna pomoć SAD za Ukrajinu ostati na snazi.

Šolc je takođe upozorio da bi sposobnost ukrajinskih vojnih snaga da brane vlastitu zemlju bila ugrožena ako ne bude doneta odgovarajuća odluka u američkom Kongresu.

– Zato smo obojica čvrsto uvereni da se to sada mora dogoditi, ali takođe, smo optimistični da će američki Kongres na kraju doneti takvu odluku. To bi bila i prava poruka predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je njegova nada u smanjenje zapadne vojne pomoći za Ukrajinu uzaludna – rekao je Šolc.

SAD i Nemačka su daleko najvažniji dobavljači oružja Ukrajini.

Šolc procenjuje vrednost isporučene i obećane vojne opreme od strane Nemačke na više od 30 milijardi evra, dok SAD navode da je obim njihove vojne pomoći 44 milijarde američkih dolara, odnosno oko 41 milijardu evra.

I Šolc i Bajden se trenutno suočavaju sa različitim izazovima u održavanju pomoći za Ukrajinu, navodi DW.

Nemački kancelar je početkom godine pokrenuo inicijativu kako bi podstakao partnerske zemlje EU, posebno ekonomski jake poput Francuske, Španije i Italije, da pruže više podrške ukrajinskim vojnim snagama, do sada je uspeh bio ograničen.

Bajden je mesecima pokušavao da preko Kongresa dobije milijarde nove pomoći za Kijev.

Republikanci bivšeg predsednika Donalda Trampa to blokiraju, ali su nedavno nagovestili određenu spremnost da pomoć odblokiraju, barem u Senatu, ali rešenje još nije na vidiku.

U četvrtak je novi paket zakona, koji uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu, prošao prvu formalnu prepreku u Senatu.

Trenutno su u toku pregovori, a konačno glasanje u Senatu još nije održano.

Hoće li taj paket proći u Senatu i, što je još važnije, hoće li imati šanse u Predstavničkom domu – još je potpuno neizvesno, navodi DW.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE – Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije