in

UKRAJINA NA KOLENIMA: Pentagon priznao bolnu istinu

VAŠINTON više nema sredstava za popunjavanje zaliha i zamenu oružja koje je isporučeno Kijevu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane SAD Patrik Rajder, prenosi „Difens njuz“.

Foto: Jutjub/NowThis News/Profimedia/Ilustracija

– Ponestalo nam je novca – priznao je Rajder.

On je objasnio da Pentagon i dalje ima na raspolaganju 4,2 milijarde dolara koje bi mogle da budu iskorišćene za isporuke oružja Kijevu, ali da sredstva ne mogu biti odobrena bez saglasnosti Kongresa.

Takođe, nedostatak sredstava za popunjavanje zaliha verovatno će dovesti do obustave podrške Ukrajini, pošto Ministarstvo odbrane SAD ne želi da rizikuje borbenu gotovost sopstvene armije.

List podseća da je krajem decembra Pentagon izdvojio paket pomoći Ukrajini vredan 250 miliona dolara. On je uglavnom uključivao artiljerijske granate i drugu municiju. Međutim, Rajder ističe da za sada nema nikakvih znakova da će se nastaviti sa isporukama oružja Kijevu.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dugo je upozoravala na ovakav ishod zbog sporova o dodatnom finansiranju Ukrajine u Kongresu. Republikanci ne žele da odobre još jednu tranšu pomoći vrednu više milijardi dolara vladi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog bez reforme imigracione politike u samim SAD, podseća „Difens njuz“.

(Sputnjik)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije