in

UHAPŠEN BRITANSKI ŠPIJUN: Kinezi hitno saopštili

KINA je danas saopštila da je privela stranog državljanina, rukovodioca inostrane prekomorske konsultantske firme, zbog navodnog špijuniranja u korist Velike Britanije.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kineska civilna obaveštajna agencija pri Ministarstvu državne bezbednosti (MSS) navela je u saopštenju da je uhapsila osobu po prezimenu Huang koja je delovala za britanski MI6 rukovodeći istovremeno stranom konsultantskom firmom, prenosi Si-En-En.

Nisu navedeni Huangovo puno ime, pol ili nacionalnost, niti kompanija u kojoj je radio uhapšeni. Prema nalazima istrage MSS, Huang je počeo da radi sa MI6 2015. godine na obaveštajnim pitanjima, a britanska agencija ga je više puta uputila u Kinu kako bi prikupio obaveštajne podatke i identifikovao potencijalnu imovinu interesantnu za MI6.

Navodi se da je MI6 Huangu obezbedio obuku, kao i profesionalnu špijunsku opremu za razmenu obaveštajnih podataka i komunikacija, kao i da je Huang dostavio Britaniji 17 obaveštajnih podataka, uključujući nekoliko “državnih tajni”.

Tokom istrage agencije MSS, Huangu su, u skladu sa zakonom, odobrene konzularne posete matične zemlje, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije