in

Udar kao odgovor na okupacione snage SAD

Udar kao odgovor na okupacione snage SAD

ISLAMSKI otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na granici Jordana i Sirije, uključujući napad dronom na vojnu bazu SAD u kojem su ubijena tri a ranjena 34 američka vojnika.

Foto Arhiva VN

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, “odupru američkim okupacionim snagama u Iraku” i kao odgovor na izraelske “masakre” nad narodom u Gazi, prenosi Si-En-En.

Napadi su bili usmereni na četiri baze, od kojih su tri u Siriji, saopštila je ta militantna grupa.

Jordan je najoštrije osudio “teroristički napad” na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, saopštio je da se napad dogodio na teritoriji Sirije i naveo da radi sa Vašingtonom na obezbeđenju svoje granice.

Američka vlada još nije imenovala konkretnu miliciju

Američka vlada još nije imenovala konkretnu miliciju koju smatra odgovornom za napad, a američki zvaničnik rekao je za Si-En-En ranije da se to još uvek utvrđuje.

Ministar komunikacija jordanske vlade rekao je da je napad u kojem su ubijeni američki vojnici bio usmeren na “napredni položaj na granici sa Sirijom” i da niko od pripadnika jordanske pogranične straže nije povređen.

Jordanski zvaničnici često su ranije u svojim osudama sukoba u Gazi isticali zabrinutost zbog potencijalnog širenja rata na Bliskom istoku.

Jordan je ključni partner SAD u regionu i dobija značajne količine pomoći kroz taj odnos.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS – Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije